Hortus oer-gin helemaal terug

Willemijn Sneep
Leiden

Als jenever- en ginstad staat Schiedam te boek. Maar de échte uitvinder van de sterke drank gestookt van granen, is de Leidse geneeskundige Sylvius. Daaraan wordt eindelijk recht gedaan. In de Hortus Botanicus waar Sylvius ruim 350 geleden de kruiden plukte voor zijn medicinale drank, werd donderdagmiddag Leyden Gin gepresenteerd.

Met het recept van Sylvius uit 1650 zijn de huidige jenever en gin niet meer te vergelijken, geeft Jacques van Gastel, productontwikkelaar voor de distilleerderij van Leyden Gin toe. „Maar de basis van het jenevermaken is wel het medicijn van de geneeskundeprofessor. Het karakter van de drank is hetzelfde.” Van oorsprong was het een vochtafdrijvend geneesmiddel, een drankje dat gebruikt werd tegen diverse maag- en nierklachten. Ontwikkeld met de geneeskundige planten en kruiden uit de Hortus.

De Leidse drank ontwikkelde zich tot de latere jenever. Gin ontstond pas toen de Engelsen de Nederlandse drank na wilden maken. Ze gebruikten neutralere alcohol omdat zij het originele graanrecept niet hadden en kortten ’jenever’ af tot ’gin’.

En die drank is de laatste jaren weer populair. Daarom wilde de familiedistilleerderij Dirkzwager uit Schiedam hun merk Leyden Gin nieuw leven inblazen, vertelt Van Gastel. „We wilden de drank vooral weer verbinden met zijn authentieke Leidse oorsprong. We legden contact met de Hortus omdat de kruiden in het originele Leidse recept daar letterlijk vandaan kwamen.”

De Hortus was gelijk enthousiast. „Voor ons komt het prachtig bij elkaar”, vult Janko Duinker aan, die vanuit de Hortus betrokken is bij de Leyden Gin. „Sylvius woonde hier om de hoek en liep hier rond om de kruiden te plukken”. En zo deden de distilleerders van Dirkzwager het ook.

Zomer

Met handenvol bladeren uit Hortus - waaronder kaneel, citrus, vijg en jeneverbes- gingen ze aan de slag „Na zeven maanden testen had Leyden Gin de juiste smaak gekregen”, vertelt Van Gastel. Hij legt uit:„Je proeft duidelijk de jeneverbes als basis, en daarnaast het zoetige van vijg, het kruidige van kaneel en koriander en het frisse van citrus. Een hint van vanille zorgt voor een zoetige, ronde smaak.”

De eerste paar kilo kruidenbladeren leverde een klein flesje ’destillaat’, genoeg om de eerste 4000 liter Leyden Gin mee op smaak te brengen. Van Gastel hoopt daar tegen het eind van de zomer doorheen te zijn. Dan volgt een nieuwe tocht door de Leidse tuin. Geen probleem, lacht Duinker. Hij wijst naar de tropische kas. „Daar staat de kaneel, nog net als in de 16e eeuw.”

Leyden Gin moet komende zomer het land veroveren, voor 29,95 euro per fles. Maar de Leidse winkels en kroegen blijven het belangrijkst. „Hier liggen de roots”, verklaart Van Gastel. Iedere maand zal er een cocktail met het sterk op de kaart staan in één van de Leidse kroegen. Ook tijdens de museumnacht en andere evenementen is de drank te proeven. Om ’het verhaal’ helemaal tot leven te brengen, is zelfs professor Sylvius weer opgestaan én beschikbaar voor selfies.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.