Zeldzame landkaart in Warmonds kasteel gedigitaliseerd

De 350 jaar oude landkaart van Warmond is in de naastgelegen trappenhuis van de muur gehaald en wordt in de welkomst hal gedigitaliseerd.© Foto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Warmond

„Ho, ho, ho. Daar loopt een levend exemplaar”, zegt restaurator Edith Greuter terwijl ze wijst naar een klein zilvervisje dat voorbij sprint. „En daar zie ik vraatwerk”, zegt haar collega Alexandra Nederlof. „Ze hebben gelukkig keurig om de belangrijke dingen heen gegeten.”

De twee vrouwen staan in de welkomsthal van het veertiende eeuwse kasteel Huys te Warmont en zijn bezig met een bijzonder project. In de naastgelegen ruimte hangt al zeker een eeuw een unieke, 350 jaar oude landkaart naast de trap. Beter gezegd: hij hing daar.

Nu ligt de ’Chaerte van de vrye heerlijkheid Warmondt’ bij de voordeur op een soort van behangtafel. Kleine beestjes schieten heen en weer en aan de randen van het op linnen geplakte papier zijn scheuren en andere beschadigingen zichtbaar. „Het valt me mee. De kleuren zijn gewoon goed zichtbaar”, zegt Nederlof.

’Ik sta perplex’

De restauratoren kijken geconcentreerd naar het papier waarop het grondgebied van Warmond en de Kagerplassen te zien is. Centimeter voor centimeter speuren hun ogen het twee meter brede en anderhalf meter hoge doek af, op zoek naar onregelmatigheden.

Naast hen staat André van Noort van Historische Genootschap Warmelda en Erfgoed Leiden en Omstreken op zijn manier uit zijn dak te gaan. Hij is normaal gesproken een rustige man, maar zijn enthousiasme kan hij nu niet camoufleren. „Ik sta perplex. Zoveel details heb ik niet eerder gezien. Die huisjes daar bij Tengnagel, je kan gewoon de gevels zien”, zegt hij opgewekt. Even later vindt hij zijn rust weer. „Ik ben er gewoon stil van.”

Geduld

Waarom zijn die mensen hier, terwijl ze naar een paar lijnen op een stoffig doek kijken, zo super enthousiast, zou een toevallige toeschouwer zich kunnen afvragen. Omdat het een unieke kaart is, weet Van Noort. „Van geen enkel dorp in de omgeving bestaat zo’n gedetailleerde kaart uit die tijd. En wij hebben er in Warmond één en we gaan hem digitaliseren zodat hij voor eeuwig bewaard is en dat hij voor iedereen toegankelijk is.”

Al de hele ochtend zijn professionals bezig de eeuwenoude kaart zonder beschadigingen uit een houten lijst met glas te halen. Schoonmaken, spijkers uit hout trekken en voorzichtig het papier uit het frame halen. Vakwerk waar geduld voor nodig is.

Ard van der Steur

Maar deze dinsdagmorgen zijn er geen toevallig toeschouwers die zich kunnen verbazen over de opwinding. De enige kijkers zonder taak, zijn de bewoners uit de appartementen in Huys te Warmont. Om beurten komen ze even kijken naar de vorderingen. Zo ook oud-minister Ard van der Steur die er woont. Als een goed gastheer brengt hij koffie en praat hij met ’zijn’ gasten. Even later verlaat hij het gebouw.

„Voor Van der Steur is dit een bijzonder moment”, legt Van Noort uit. De vader van Ard, Ab van der Steur, was gegrepen door de kaart. „Hij heeft er veel onderzoek naar gedaan en er in 1985 een boek over uitgebracht.”

Ongekende precisie

Het onderzoek van Van der Steur senior kan nu navolging krijgen. Jessy Visser, die voor Erfgoed Leiden en het Frans Hals Museum veel oude kaarten en schilderijen heeft gedigitaliseerd, gaat stukje voor stukje de landkaart fotograferen. Vervolgens worden alle stukjes aan elkaar geplakt zodat een digitale kaart van ongekende precisie ontstaat.

Warmelda presenteert maandagavond de digitale versie aan haar leden en daarna komt de kaart uit 1667 op de website te staan. Vervolgens wordt zoveel mogelijk informatie over de percelen die op de kaart zijn weergegeven, eraan gekoppeld.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.