Voorschotenaren straks voor het plezier naar het afvalbrengstation

Marieta Kroft
Voorschoten

Inwoners van Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg gaan er voor hun plezier naartoe. Zelfs kinderen en jongeren ziet het als een uitje om straks het ’afvalbrengstation van de toekomst’ te bezoeken.

Het nieuwe ’duurzaamheidsstation’ voor de drie gemeenten is nog toekomstmuziek. Toch is afvalverwerker Avalex - waarmee de drie gemeenten werken - lyrisch, zo blijkt uit een door haar opgestelde eerste schets die volgende week wordt gepresenteerd aan de Voorschotense politiek.

De drie gemeenten hebben al langer het plan om op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor een afvalbrengstation. Nu gaan de Voorschotenaren naar het station aan de Hogeboomseweg in Wassenaar. Die plek is ongelukkig vanwege de ligging in een groene buffer en omdat de toegangswegen het drukke verkeer niet aankunnen. Het afvalbrengstation van Leidschendam-Voorburg ligt in de Klein Plaspoelpolder, maar moet daar weg.

Repaircafé

Wat is er nu zo leuk aan een bezoek aan een afvalbrengstation? Volgens de samenstellers van het rapport zien inwoners straks dat er verantwoord wordt omgegaan met hun afgedankte goederen. Er is een repaircafé dat goederen inneemt, sorteert en repareert. Goed om te zien is bovendien, dat er mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kunnen ze waardevolle kennis en ervaring opdoen.

Ook komt er een sorteercentrum voor bouwmaterialen. Wat de een weggooit, kan een ander misschien goed gebruiken. Zo wordt het station een geliefde plek voor de doe-het-zelver. Het uitje kan zelfs geld opleveren: voor sommig afval kunnen mensen geld krijgen. Scholieren kunnen experimenteren in een workshop- en tentoonstellingsruimte en kunstenaars kunnen er exposeren.

Het duurzaamheidscentrum ter grootte van een voetbalveld, verwacht jaarlijks tussen de 60.000 en 120.000 bezoekers.

De opening is op zijn vroegst in 2018. De planning hangt af van de besluitvorming bij de gemeenten en hoe snel er een geschikte plek kan worden gevonden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.