Unieke titel voor LOHC

Tom Mentink
Hockey

De vrouwen van LOHC zijn voor het eerst in de historie kampioen geworden in de eerste klasse. De Oegstgeestse formatie boekte een moeizame zege op bezoek bij Naarden: 1-2. Een 1-0 achterstand in de eerste helft werd nog voor de pauze goedgemaakt dankzij treffers van Caroline van Duren en Laura Konijn.

Na rust kregen de bezoekers het lastig, maar de voorsprong kwam niet meer in gevaar. ,,We konden met de druk omgaan, ontzettend knap. Ik heb vertrouwen in de play-offs’’, zei trainer Eddie Simmons. Daarin neemt zijn team het donderdagmiddag op tegen Weert, de eerste wedstrijd in de best-of-three.

Alecto plaatste zich ook voor de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse. De Leiderdorpsen eindigden als tweede in poule B na de 2-5 winst bij het inmiddels gedegradeerde De IJssel. Voor trainer Jaïr Levie wederom een knappe prestatie met zijn ploeg na het kampioenschap van vorig seizoen in de tweede klasse. ,,Ik ben enorm trots op het team’’, aldus de oefenmeester, die zelf in elf seizoenen bij het eerste mannenteam van Alecto nooit bij de eerste twee eindigde.

,,Het is een bijzondere prestatie. Natuurlijk zou het mooi zijn als we nu de overgangsklasse bereiken via de nacompetitie. Het zou een wonder zijn, twee jaar op rij promoveren, maar het hoeft niet per se.’’

In de play-offs neemt Alecto het donderdag in Brabant op tegen de nummer twee van de andere poule: Oss. Zaterdag volgt de tweede wedstrijd in eigen huis. Mocht de best-of-three dan nog niet beslist zijn, dan volgt zondag het derde duel wederom in Leiderdorp.

Alphen, dat zich al had veiliggespeeld, verraste kampioen Cartouche: 2-1. Minke Boeijenga opende de score in de eerste helft. Na de pauze kwam Cartouche langszij, waarna Boeijenga voor de winnende treffer zorgde.

De mannen van Alecto liepen de play-offs mis. In Zwijndrecht werd wel met 3-4 gewonnen bij Derby, maar concurrent en nummer twee Leonidas zegevierde ook. De Leiderdorpers finishen daardoor als derde. ,,Ik ben desondanks ontzettend tevreden’’, sprak coach Sander Rottier. ,,De doelstelling (top vier, red.) hebben we gehaald. Volgend seizoen zit Klein Zwitserland gelukkig niet meer in de poule en dan promoveren ook de eerste drie. Het doel is dan wel om te promoveren met dit team.’’

Voor Alecto scoorden Stijn Klop, David Looyschelder en Bart Zoutendijk voor rust. Strafcornerkanon Tjerk Webbers, die afscheid neemt en zich volledig gaat richten op kanopolo, maakte de winnende treffer.

Roomburg ging met 4-1 onderuit bij Berkel-Rodenrijs. Jens van Akkeren redde in de tweede helft de eer.

LOHC gaat met vertrouwen de play-offs tegen degradatie in. Union werd in Nijmegen met 2-3 geklopt. Derk Hoek, Rutger Theijse en Benjamin van der Klundert brachten de ruststand op 0-3. In de tweede helft kwam de voorsprong niet meer in gevaar ondanks twee tegentreffers. De Oegstgeestenaren spelen pas op zondag 11 juni in de nacompetitie.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.