Geen straf voor mail vol smaad over Katwijks afdelingshoofd

Maarten Bakker
Den Haag/Katwijk

Een voormalig ambtenaar van de gemeente Katwijk is door de rechter niet bestraft voor haar negatieve mail aan gemeenteraadsleden over een afdelingshoofd. Ze schreef onder meer dat de chef probeerde te ’verdoezelen’ dat er sprake zou zijn van ’een enorme financiële chaos’ bij de gemeente.

Een accountant had dat volgens de vrouw geconstateerd. Verder schreef ze aan de raadsleden dat het afdelingshoofd zich uitgeeft voor iemand die over de juiste papieren beschikt, maar hij zou in feite ongekwalificeerd zijn. Hij zou niet weten hoe het werkt, aldus de mail van de vrouw van juni vorig jaar.

De vrouw is al ontslagen door de gemeente Katwijk. Ze moest ook nog bij de strafrechter in Den Haag verschijnen op verdenking van smaad. Het OM eiste tegen de ambtenaar een geldboete van 300 euro. De juridisch medewerkster zou met de mail aan gemeenteraadsleden de goede naam van het afdelingshoofd hebben beschadigd. ,,U hebt te veel op de persoon gespeeld’’, zei de officier van justitie tijdens de rechtszitting.

Klokkenluider

De ontslagen ambtenaar wilde niets zeggen over de e-mail, maar volgens haar advocaat was ze ’een echte klokkenluider’. ,,Zij voelde zich genoodzaakt om ernstige problemen in de bedrijfsvoering van de gemeente aan de kaak te stellen.” Ze meende dat een rapport over de gemeentefinanciën onvolledig was en daarom had ze de gemeenteraadsleden ingelicht. ,,Ambtenaren moeten hiervoor niet met strafvervolging worden afgeschrikt”, aldus de advocaat.

Volgens de raadsman was het strafonderzoek van het OM tegen de ambtenaar ook niet neutraal geweest. Het afdelingshoofd zou er min of meer leiding aan hebben gegeven.

De politierechter kwam tot de conclusie dat de ambtenaar wel fout had gehandeld. ,,U bent verder gegaan dan noodzakelijk is’’, oordeelde de rechter. Ze had eerst intern de zaak kunnen aankaarten, voordat ze de raadsleden mailde.

Volgens de rechter was de ambtenaar wel schuldig aan smaad, maar hij gaf haar verder geen straf. Dat ze al een jaar werkloos thuis zit, is al zuur genoeg. Overigens heeft de vrouw nog een rechtszaak lopen tegen haar ontslag.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.