Vragen over dood Youngmin Kwon

Youngmin Kwon.

Annet van Aarsen

De dood van Youngmin Kwon, de jonge Zuid-Koreaan die sinds zondagochtend vermist was en dinsdag levenloos werd gevonden in het Galgewater, is een enorme klap voor zijn Leidse vrienden.

,,Hij was een heel speciaal persoon. Ontzettend vriendelijk, altijd aardig en gezellig. Voor ons allemaal was en is hij super belangrijk’’, zegt Nels van International Student Netwerk Leiden. Hij is geëmotioneerd als hij over Youngmin Kwon praat. ,,We gaan hem allemaal vreselijk missen.’’

Een paar dagen lang hadden de vrienden de hoop dat Youngmin Kwon gewoon weer van zich zou laten horen. Ze zochten net als de politie veelvuldig naar sporen op de routes die de Koreaan zondagochtend vroeg van studentendiscotheek Next op de Langebrug naar zijn huis in de Vreewijk zou kunnen hebben gelopen. Maar dinsdagmiddag werd duidelijk, dat was gebeurd waar de vrienden van de 25-jarige Koreaan bang voor waren.

Wat er die nacht precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De politie doet nog volop onderzoek naar de laatste momenten van Youngmin Kwon en vraagt mensen die hem zondagochtend vroeg gezien of gesproken hebben, na zijn vertrek uit de Nex, zich te te melden. Ook wordt gezocht naar camerabeelden, bijvoorbeeld van particuliere bewakingscamera’s.

Nels vindt het heel belangrijk dat er antwoord komt op de vraag hoe Youngmin Kwon in het water is terechtgekomen. ,,Ik wil niet de indruk wekken dat het om een misdrijf gaat. De kans is het grootst dat het een ongeluk is. Maar het is belangrijk om dat goed uit te zoeken’’, zegt hij. ,,Voor mij is dat uitzoeken op het moment ook een houvast. Ik heb flyers gemaakt met een getuigenoproep, we willen allemaal weten hoe dit kon gebeuren.’’

Nels, Youngmin Kwon en andere vrienden waren zaterdagnacht samen op stap. De Koreaan was volop aan het genieten van zijn laatste week in Leiden. Een paar jaar geleden had hij een tijdje als internationaal student aan de Universiteit Leiden gestudeerd. Daarna was hij in januari 2016 weer naar Korea teruggekeerd. Maar kennelijk miste hij Leiden behoorlijk, want nu ongeveer een jaar geleden keerde hij terug. Hij had een ’tussenjaar’ genomen, werkte bij een bedrijf in Amsterdam en huurde een studio in Leiden.

Komend weekend zou Yougmin Kwon terug gaan naar Zuid-Korea om daar zijn studie af te maken. ,,Hij hield veel van Leiden. Hij zei dat hij het hier erg zou gaan missen en dat hij - als hij over een half jaar afgestudeerd was - ons weer zou bezoeken’’, zegt Nels: ,,Hij had een drukke agenda voor de laatste week in de stad, was van alles van plan. We hadden zaterdag een gezellige dag gehad. Eerder op de dag is hij met een vriend, die een goede camera heeft, door Leiden wezen wandelen. Hij wilde mooie foto’s van allerlei plekken om mee terug te nemen naar Korea. Hij is vervolgens bij mij komen eten en daarna zijn we met een groep naar de Next gegaan.’’

De vrienden van Youngmin Kwon zijn op een gegeven moment naar huis gegaan, hij wilde nog even blijven om te dansen. De volgende dag kregen de vrienden hem niet te pakken, toen ze hem belden om in de stad koffie te gaan drinken.

Familieleden van Youngmin Kwon komen volgens Nels naar Nederland om de noodzakelijke dingen af te wikkelen. Er is ook ondersteuning vanuit de ambassade. De vrienden van de Koreaan hopen dat er antwoord komt op de vragen die zij en de nabestaanden hebben over de dood van Youngmin Kwon.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.