Minder eerstejaars in Leiden op kamers

Yours, misschien het laatste grote studentencomplex in Leiden? Publiciteitsfoto

Yours, misschien het laatste grote studentencomplex in Leiden? Publiciteitsfoto

Wilfred Simons
Leiden

Het aantal studenten dat in Leiden gaat wonen, is met bijna een derde gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS noemt de afname opvallend omdat het aantal eerstejaars studenten nagenoeg gelijk is aan vorig jaar.

Het CBS telde het aantal 17- tot 22-jarigen dat tussen juli en oktober een kamer vond in Leiden. Dat waren er 1094, 442 minder dan een jaar geleden in dezelfde periode. Het CBS vermoedt dat het sociale leenstelsel vooral eerstejaars ontmoedigt om op kamers te gaan. Voor de huur moet immers worden geleend, terwijl studenten met de OV-jaarkaart gratis kunnen reizen.

Op een studentenpopulatie van ruim 12.000 mensen lijkt een afname van 442 niet indrukwekkend. Manager strategie en beleid Frans van der Zon van studentenhuisvester Duwo spreekt toch van ’een trendbreuk’. ,,Het lijkt er inderdaad op dat eerstejaars minder snel op kamers gaan dan voorheen.’’

Van der Zon verwacht echter niet dat die trend zich in de jaren daarna voortzet. ,,Jonge mensen willen het huis uit, dat is normaal. Als ze niet op 17- of 18-jarige leeftijd een kamer zoeken, doen ze het als ze 21, 22, of 23 zijn. Vroeg of laat ben je als jongere klaar met thuiswonen.’’

Directeur Ardin Mourik van koepel van woningbouwverenigingen Kences zei begin oktober dat studentenhuisvesters hun bouwplannen moeten heroverwegen. Amsterdam is een gekkenhuis, maar in de kleinere studentensteden lijkt het evenwicht in zicht. Van der Zon zegt dat Duwo zijn Leidse bouwplannen al op de toekomst heeft aangepast.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.