KNVB stelt besluit over voetbalpiramide opnieuw uit

Quick Boys nam veel supporters mee naar Jong Almere City FC.

Quick Boys nam veel supporters mee naar Jong Almere City FC.© Archieffoto Orange Pictures

Hielke Biemond
Leiden

De KNVB slaagt er nog steeds niet in om tot een nieuwe competitieopzet voor de tweede en derde divisie te komen. De directies prof- en amateurvoetbal hebben een bijzondere bondsvergadering daarover voor de tweede keer uitgesteld. Die staat nu gepland voor juni.

Het gevolg van de vertraging is dat er ook komend seizoen nog geen doorstroming is tussen prof- en amateurvoetbal. In afwachting van een nieuw model promoveert de kampioen van de tweede divisie niet. Ook blijft het aantal beloftenteams van profclubs in het amateurvoetbal volgend seizoen gelijk.

Bestuurders van tweede divisieclubs spreken van ’een hoofdpijndossier’ en betwijfelen of de KNVB in juni wel duidelijkheid kan verschaffen. ,,Het is met mist omgeven.’’

De situatie is in een impasse geraakt doordat het Technisch Platform Eredivisie zich eerder dit jaar tegen een oplossing keerde die een projectgroep met vertegenwoordigers van prof- en amateurclubs aandroeg.

Zij kwamen overeen om de promotieplicht van de kampioen van de tweede divisie te veranderen in een promotierecht en het aantal beloftenteams te limiteren tot vier in de eerste divisie, twee in de tweede divisie en twee in beide derde divisies.

De amateurclubs hebben nu geen idee wat er overblijft van die breed gedragen wens. In het vacuüm dat is ontstaan, proberen alle belanghebbenden de KNVB de door hun gewenste richting in te duwen.

De eerstedivisieclubs gaan aan de voetbalbond voorstellen om de kampioen van de tweede divisie weer verplicht te laten promoveren. Een commissie die alle eerste divisieclubs vertegenwoordigd ziet dat als een belangrijk verbeterpunt, meldt het Algemeen Dagblad.

De verplichte promotie van de kampioen van de tweede divisie heeft na de invoering van de nieuwe voetbalpiramide slechts een jaar stand gehouden. Onder druk van de amateurclubs ging die van tafel, in afwachting van een nieuw model.

Als het aan de amateurclubs ligt, wordt de promotieplicht daarin vervangen door een promotierecht. Met andere woorden: de kampioen mag het profvoetbal in, maar is dat niet verplicht. Met het schrikbeeld van Achilles ’29 voor ogen, dat zichzelf financieel heeft opgeblazen sinds de toetreding tot de eerste divisie, zien de amateurclubs promotie niet zitten. Zij verwachten de extra kosten niet te kunnen dragen, tenzij de voetbalbond de toetredingseisen flink versoepelt.

De eerstedivisieclubs pleiten volgens het AD tevens voor een ’opleidingsvergoeding’ voor het spelen tegen beloftenteams. Clubs in de derde divisie hebben daar dit seizoen al financiële compensatie voor afgedwongen bij de KNVB, omdat die wedstrijden minder inkomsten uit kaartverkoop en kantine-omzet opleveren.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.