ASC en Warmunda zijn - mede door wegvallen Meerburg - ook volgend seizoen derdeklasser

Martijn Walter (links) moet met SJC winnen van Silvolde om kans te houden op de nacompetitie.© Foto Taco van der Eb

Gertjan van Geen
Leiden

De laatste beslissingen in de voetbalcompetitie vallen zaterdag en zondag. Sommige ploegen weten reeds waar ze aan toe zijn, voor andere is het nog volstrekt onduidelijk of het seizoen na dit weekeinde voorbij is of dat er nog een verlenging aankomt. Voor ASC en Warmunda kwam er vrijdag heuglijk nieuws. Door het wegvallen van twaalf zondagclubs (waaronder Meerburg) hoeven zij geen nacompetitie tege degradatie te spelen.

Bij deze de scenario’s voor de laatste speeldag op een rijtje waarbij een paar dingen vooraf duidelijk moet zijn. In de tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse is het doelsaldo leidend voor de plaats op de ranglijst, ook als het om rechtstreekse promotie of degradatie gaat. In de eerste tot en met de vierde klasse wordt bij gelijk eindigen een beslissingswedstrijd gespeeld. Bij het verdelen van de (vervangende) periodetitels telt het doelsaldo.

Tweede divisie

Vrijwel alle beslissingen zijn gevallen. Jong AZ is kampioen, Jong Vitesse en Jong FC Twente zijn gedegradeerd. HHC Hardenberg kan de nacompetitie ontlopen door directe concurrent UNA te verslaan. Lukt dat niet, dan kan Spakenburg nog een plaatsje klimmen, maar de blauwe grootmacht speelt hoe dan ook extra wedstrijden om lijfsbehoud.

Zaterdag

Derde divisie

FC Lisse, dat de eerste periode won, kan slechts kampioen worden als het zelf Jong FC Groningen verslaat en IJsselmeervogels verliest van Quick Boys.

Rijnsburgse Boys pakt normaal gesproken de laatste (vervangende) periodetitel mits het een punt pakt tegen Capelle, al heeft DVS ’33 nog een kansje. DVS ’33, dat thuis Scheveningen ontvangt, moet dan een negatief doelsaldo van 7 inlopen op IJsselmeervogels. Scheveningen op zijn beurt krijgt de vervangende periode als het zelf wint en Rijnsburgse Boys verliest.

Onderin moet FC Rijnvogels winnen bij Harkemase Boys, winnaar van de tweede periode, om mogelijk de nacompetitie tegen degradatie te bereiken. Dan moet SteDoCo verliezen van VVOG. Daarnaast mag Huizen, dat een beter doelsaldo (+4) heeft dan de Katwijkers, niet winnen bij ODIN ’59, dat vrijwel zeker veroordeeld is tot de herkansingen.

Hoofdklasse A

De kans dat Ter Leede met twaalf doelpunten verschil wint van Sliedrecht en daardoor alsnog kampioen wordt ten koste van Spijkenisse, is te verwaarlozen. De Sassenheimers verwerven zich de beste uitgangspositie voor de nacompetitie als ze een punt pakken. Noordwijk en Achilles Veen, beide verzekerd van het toetje om promotie naar de derde divisie, kunnen een verliezend Ter Leede nog voorbij steken.

Eerste klasse B

Nummer 11 ARC kan de nacompetitie niet meer ontlopen, maar het kan Voorschoten ’97 helpen directe degradatie te voorkomen door SVC ’08 het leven zuur te maken. Voorschoten ’97, dat SC Feyenoord ontvangt, heeft evenveel punten als SVC ’08. Eindigen Voorschoten ’97 en SVC ’08 gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd. De verliezer degradeert, de winnaar speelt nacompetitie.

Tweede klasse B

TAVV grijpt zelfs bij een nederlaag tegen Veensche Boys met maximaal vijf goals verschil het derde ticket voor de nacompetitie, dat CSW en De Bilt reeds op zak hebben. DHSC werd met overmacht kampioen.

Tweede klasse C

RCL gaat sowieso op basis van de ranglijst met Valken ’68 – de winnaar van de tweede periode – naar de nacompetitie. Docos hoopt dat de Leiderdorpers de derde periode winnen, want dan gaan de Leidenaars als nummer 4 ook op voor promotie. Docos heeft in dat geval in de thuiswedstrijd tegen CWO aan een gelijkspel genoeg.

Pas als DSO met drie doelpunten of meer verschil RCL in eigen huis verslaat en daarmee de derde periode voor zich opeist, grijpt Docos overal naast.

Derde klasse A

Koudekerk heeft de tweede periode gewonnen en is uitgespeeld. Het is waarschijnlijk de slechtst geklasseerde periodekampioen en treft daarmee een herkanser uit 2C of 2D, tenzij nummer 8 Schoonhoven op de slotdag alsnog de derde periodetitel wint. Dan is in de eerste ronde een periodekampioen uit 3B de tegenstander.

Derde klasse B

Kagia, dat op basis van de ranglijst minimaal een periodetitel heeft, kan alleen (een) beslissingsduel(s) om de titel afdwingen als het zelf wint van VSV en Blauw-Wit Beursbengels verliest van Arsenal. VVC voegt zich bij een zege op SCW dan als derde kanshebber daarbij. In dat geval wordt een halve competitie afgewerkt.

Vierde klasse A

Van Nispen (thuis tegen VVSB) en Blauw-Zwart (WVC thuis) gaan gezamenlijk aan kop en spelen een beslissingswedstrijd om het kampioenschap als dat zo blijft. De verliezer daarvan gaat de nacompetitie in met de reeds daarvoor gekwalificeerde elftallen van Oegstgeest en vv Leiden.

Vierde klasse C

Hazerswoudse Boys moet zelf winnen van Kamerik – reeds winnaar van de derde periode - en hopen dat Rohda ‘76 verliest van Gouda. In dat geval plaatst het zich op basis van de ranglijst voor de nacompetitie. Bergambacht is de derde deelnemer.

Zondag

Hoofdklasse A

SJC heeft het niet in eigen hand en is alleen gebaat bij een thuiszege op Silvolde. Daarnaast moet Hollandia een misstap begaan thuis tegen SDO. Een nederlaag van De Meern tegen De Bataven, waardoor de Utrechters de derde periodetitel mislopen, is ook voldoende voor een winnend SJC om uitzicht te houden op de derde divisie.

Eerste klasse B

Alphense Boys en FC Boshuizen nemen het op de slotdag tegen elkaar op, maar dat verandert niets aan het feit dat beide ploegen in de nacompetitie gaan uitkomen. Beide ploegen komen aanvankelijk geen herkansers uit de hoofdklasse tegen, maar strijden in twee verschillende poules tegen drie andere periodekampioenen uit 1A, 1C, 1E en 1F. FC Boshuizen en Alphense Boys kunnen elkaar niet meer uitschakelen in het verdere verloop en in theorie dus beide promoveren naar de hoofdklasse.

Tweede klasse C

ROAC speelt zich definitief veilig met een gelijkspel tegen Delft. DOSR speelt nacompetitie tegen degradatie, die Teylingen nog kan ontlopen. Voorwaarde is dat de Sassenheimers zelf winnen van DOSR en RKDEO (tiende) verliest van degradant DONK. Nummer 9 Concordia is qua doelsaldo (-5 om -13) normaal gesproken niet meer te achterhalen.

Derde klasse A

Alphen (en Aalsmeer) zijn zeker van de extra kans op promotie naar de tweede klasse. De strijd om de derde of vervangende periodetitel gaat tussen Voorschoten97, Van Nispen, Stompwijk ’92 en SJZ. Alleen Voorschoten ’97 weet als koploper in de derde periode dat het bij een zege (op kampioen KDO) daadwerkelijk geplaatst is. Voor de overige drie is het devies: winnen met zo groot mogelijke cijfers en afwachten wat de concurrentie heeft gedaan.

Onderin zijn ASC en Warmunda veilig. Er vallen dermate veel zondagclubs weg - liefst 12 - dat er geen nacompetitie tussen de derde en vierde klasse nodig is.

Vierde klasse A

Altior kan op basis van de ranglijst promoveren. Het treft op de slotdag in eigen huis kampioen Bernardus. DIOS en RKDES zitten op het vinkentouw om bij een Hazerswoudse zege Altior te passeren en eerste periodekampioen ASW te vergezellen naar de derde klasse.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.