Rode landwijn van het terroir 'Ter Aar'

Rijn- en Veenstreek

Veengrond is niet geschikt voor het verbouwen van wijndruiven. Elke wijnbouwer weet dat. De grond is te nat en te zuur. De Ter Aarse wijnbouwer Peter Verboom was dus eigenwijs en tegendraads, toen hij in 2004 een wijngaard aanlegde aan de Westkanaalweg. Hij legde een drainagesysteem aan om de bodem droger te maken en strooide veel kalk, om de zuurgraad te verlagen. Op het terrein dat hij zo had geprepareerd, plantte hij vier druivenrassen die speciaal zijn ontwikkeld voor de wijnbouw in deze noordelijke klimaten.

In het eerste oogstjaar, 2006, produceerde zijn wijngaard Naescas een rode 'Groene Hart Landwijn' die meteen een zilveren prijs won tijdens de Nationale Wijnkeuring in Kasteel Groeneveld in Baarn. ,,Daarmee had ik wel bewezen dat wijnbouw in het Groene Hart, zelfs op veengrond, goed mogelijk is'', lacht hij. Vorig weekeinde was het in Baarn opnieuw raak. Hij won toen brons voor zijn witte wijn. ,,In Nederland is nog nooit goud uitgereikt, dus met deze prijzen heb ik mij meteen in de top van wijnbouwend Nederland genesteld.'' Verboom is de enige wijnbouwer in de Rijn- en Veenstreek. In Zuid-Holland heeft hij maar een paar collega's, die net als hij kleinschalig werken. Zuid-Hollandse wijn is dus een exclusief product. Daar komt nog bij dat Verboom zijn wijnen niet aan de groothandel levert. Wie wijn uit het Groene Hart wil drinken, moet bij hem een rij wijnstokken huren en mag de opbrengst dan opdrinken. ,,Ik reken tweehonderd euro per seizoen voor een rij wijnstokken. Ik garandeer een opbrengst van twintig flessen per rij, dat komt dus op tien euro voor een fles'', legt hij uit. Jaarlijks verhuurt hij veertig van zijn tachtig rijen. ,,Als de opbrengst per gehuurde rij minder is dan twintig flessen, vul ik het tekort aan met mijn eigen stokken. De rest maak ik op tijdens demonstraties en proeverijen, die ik houd in de kas bij mijn huis.'' Wijn uit het Groene Hart is niet te vergelijken met wijn uit landen met Mediterrane klimaten. Dat komt ten dele door de gebruikte soorten. Bekende druiven als pinot noir, cabernet chauvignon of merlot doen het niet in het milde zonnetje van de Rijn- en Veenstreek. Blauwe druiven als regent en rondo gedijen hier wel goed, evenals de witte palatina ('met een lichte muskaatsmaak') en de solaris ('exotische vruchtensmaak, zoals ananas'). ,,Ik had laatst een man hier, die kocht stokken solaris om mee te experimenteren in Zweden. De solaris rijpt erg gemakkelijk in Nederland, dus ik denk ook wel in Zweden.'' De oogst van 2007 was klein en daardoor helemaal op. Uit 2006 heeft Verboom nog honderd flessen met de prijswinnende rode Groene Hart Landwijn. Wie gewend is aan de slokjes zonlicht uit de supermarkt, ondergaat een schok: dit is wel wijn, maar het heeft niets vertrouwds. ,,Dat komt allereerst door de gebruikte druiven'', verklaart Verboom. ,,Rondo en regent zijn onbekende soorten.'' De wijn is fris en licht en heeft tonen van rood fruit: zwarte bessen, frambozen, bramen. De Groene Hart Landwijn geeft zijn smaken langzaam prijs: bij het tweede slokje komt er ook iets van vanille bij en van hout. ,,Wij hebben zakjes houtsnippers in de wijn gehangen om die smaak te bereiken'', zegt Verboom. En dan is er nog iets, ver weg, iets van grond, iets van het boerenland. ,,Wij noemen dat terroir Ter Aar'', lacht Verboom. ,,Het is, alsof je een vochtige kluit veengrond in je hand neemt en eraan ruikt. Dan ruik je klei, veen, een stallucht. Heerlijk!''

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.