’Ontzeg student masterstudie niet’

Jaap Ulenkate van studentenpartij ONS Leiden. ,,Studenten hebben gewoon recht op een masteropleiding.’’

Jaap Ulenkate van studentenpartij ONS Leiden. ,,Studenten hebben gewoon recht op een masteropleiding.’’© Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

De studentenpartijen in de Universiteitsraad verzetten zich fel tegen de invoering van een capaciteitsbeperking voor de masteropleiding International Relations. Het College van Bestuur wil voor het studiejaar 2018-2019 maximaal 400 studenten tot de opleiding toelaten.

Als reden hiervoor geeft het op dat de docenten ’de enorme toename van de instroom’ niet aankunnen. Maar daar hebben de studentenpartijen geen boodschap aan. „Studenten hebben er gewoon recht op”, zeggen raadsleden Alderik Oosthoek en Jaap Ulenkate van ONS Leiden.

Tot 2013 konden studenten die aan een driejarige bacheloropleiding begonnen, er op vertrouwen dat hun opleiding hen ook een masteropleiding aanbood. De wet verplichtte de universiteiten om studenten zo’n zogeheten doorstroommaster aan te bieden. Nadat de Tweede Kamer in 2013 de wet ’Kwaliteit in verscheidenheid’ aannam, kwam aan dat automatisme een einde. Universiteiten mogen nu eisen stellen aan studenten met een bachelordiploma, al is de doorstroommaster nooit expliciet verboden.

Ook de Universiteit Leiden wil nu eisen gaan stellen, onder meer aan studenten die na hun bachelor International Studies willen doorstromen naar de master International Relations. De studentenpartijen in de Universiteitsraad ergeren zich echter aan het ’ondoordringbare oerwoud aan willekeurige eisen’ dat de universiteit stelt. Zo moeten ze hun bachelor met minimaal met een 7 hebben afgerond. Daarnaast, zegt Maria Tiggelaar van studentenpartij Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS), ’moet het niveau van hun Engels hoger zijn dan wat op Harvard wordt gevraagd’. „Dat is onredelijk.”

Volgens Alderik Oosthoek van ONS Leiden is de ellende begonnen nadat de Erasmus Universiteit Rotterdam, die ook een opleiding International Studies heeft, bepaalde dat haar studenten de bachelor met minimaal een 7 moeten hebben afgerond. Het gevolg is, zegt Oosthoek, dat studenten met een lager cijfer ’massaal uitwijken naar de Universiteit Leiden’.

De universiteit heeft prognoses waaruit blijkt dat er mogelijk 700 belangstellenden zijn voor de master. Dat wordt haar te gortig. „Het wordt steeds lastiger om de groei in studentenaantallen te blijven matchen met het aanstellen van telkens nieuwe gekwalificeerde docenten”, schrijft vice-decaan Mirjam de Baar van de faculteit der Geesteswetenschappen.

Toch, vinden de studentenpartijen, moet er altijd één doorstroommaster zijn waar alle studenten welkom zijn. Toelatingseisen stellen betekent dat sommige studenten helemaal geen masteropleiding meer kunnen volgen. Zij moeten met een bachelordiploma ’dat echt niet voldoende is voor de arbeidsmarkt’ gaan solliciteren, zeggen Oosthoek en Ulenkate. Zo frustreert de overheid zijn eigen inspanningen om meer hoger opgeleiden in de Nederlandse samenleving te krijgen.

De personeelspartijen zijn verdeeld over de capaciteitsbeperking. FNV Overheid en de promovendipartij PhDoc zijn wel gevoelig voor het argument van de extra werklast; de docenten International Studies zuchten nu al onder een hoge werkdruk. Raadslid Inge van der Weijden van Universitair Belang geeft de studenten echter groot gelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.