De helft van Alphense vuilnis had gescheiden moeten worden

Alphens plastic wacht erop om verwerkt te worden bij Sita.

Alphens plastic wacht erop om verwerkt te worden bij Sita.© Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen veel soorten afval scheiden: groen, papier, glas en plastic inclusief drinkpakken en metaal. Je zou denken dat er daardoor maar weinig restafval over blijft. Toch zamelt de gemeente daar nog veel van in per persoon: zo’n tweehonderd kilo per jaar. Ruim de helft van wat er in de vuilniszak zit, had eigenlijk gescheiden moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van de inhoud van Alphense vuilniszakken.

Wethouder Tseard Hoekstra illustreert het met cijfers: ,,In restafval komen we twintig procent papier tegen en dertig procent had bij het plastic gekund. Daarnaast zit er ook nog een fors percentage groenafval in.’’ Kortom: meer dan de helft van de inhoud van een Alphense vuilniszak is eigenlijk geen restafval. Als dit wel netjes gescheiden zou zijn, had de gemeente er geld aan kunnen verdienen, in plaats van dat het vernietigen ervan geld kost. Dat is bij restafval namelijk zo.

Om het tij te keren, heeft legt Hoekstra drie opties aan de gemeenteraad voor ter bespreking: nog meer ’reclame maken’ voor afval scheiden, of mensen laten betalen voor restafval, of het afval pas na het ophalen scheiden. Heeft hij een voorkeur voor één van de systemen? ,,Betalen voor restafval lijkt de beste kans op succes te hebben’’, weet Hoekstra uit ervaringen van andere gemeenten. ,,Waar ze dat systeem hebben, haalt men nog maar tachtig tot negentig kilo restafval op per jaar.’’ Minder dan de helft van de Alphense kilo’s. Niet de wethouder, maar de Alphense gemeenteraad bepaalt uiteindelijk welke van de drie koersen wordt gevolgd.

Hoekstra benadrukt dat afval scheiden goed is voor de portemonnee van de gemeente en daarmee van de burger, die minder afvalstoffenheffing gaat betalen als er minder restafval hoeft te worden vernietigd. Die verlaging van de kosten per inwoner geldt ook nog na het betalen per kilo restafval, is het idee. Hoekstra wil dat Alphen aan den Rijn in 2025 al het afval scheidt en er dus in het restafval helemaal geen papier, glas, plastic en groen meer zit.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.