Zelfs het beste is voor Quick Boys niet genoeg tegen Katwijk

Hielke Biemond
Katwijk

In een derby van beslissende details bleek voor Quick Boys zelfs het beste niet goed genoeg om de kampioensstrijd breder te trekken dan die van het dorp. De onverstoorbaarheid waarmee Katwijk een achterstand op Nieuw Zuid te boven kwam (1-2), riep de vraag op of de koploper in deze competitie kán verliezen. Alle hoge verwachtingen ten spijt is Quick Boys voorlopig niet eens een achtervolger, nu het gat al negen punten bedraagt.

Het is ook de vraag of zich op de weg terug naar de topklasse nog zoetere triomfen aandienen voor Katwijk dan die van zaterdag. ,,Met een aantal jongens uit deze ploeg heb ik het algeheel amateurkampioenschap meegemaakt’’, sprak doelpuntenmaker Jeffrey Jongeneelen. ,,Maar deze wedstrijd is niet te overtreffen. Dit zijn onvergetelijke momenten voor een amateurvoetballer.’’

Voor hem en de meeste spelers op het veld was het de eerste Katwijkse derby. Al die aandacht, al die verwachtingen, hoe daarmee om te gaan? Strijdlust had voor beide teams topprioriteit en het gebodene stelde geen supporter teleur. Een hartstochtelijke derby werd het, vol tempo en boeiende momenten.

Koploper

Door zijn spelers voor te houden dat Katwijk hoe dan ook koploper zou blijven, nam trainer Dick Schreuder op vernuftige wijze de druk weg. Het in de titelstrijd nu al cruciale karakter van de kraker verlamde Quick Boys geenszins. Ook het vroege uitvallen van spits Yordi Teijsse, met twee botscheurtjes in zijn enkel, kwam de ploeg te boven. Inzet werd gekoppeld aan prima positiespel.

Schitterend was het beeld van de gebalde vuist en de oerkreet bij Jaap van Duijn nadat het rustsignaal klonk. Was het maar het eindsignaal, dachten hij en vele duizenden geestverwanten op Nieuw Zuid, na die zalige uithaal in blessuretijd van Phillippe den Hartog (1-0).

Kinderen

Van Duijn herkende zichzelf in al die kinderen op de tribunes, met blauwwitte vlaggen en hoge verwachtingen. Achter het doel, waar nu zijn vrienden staan, stond hij vroeger zelf. Als geen andere speler verpersoonlijkte de grillige aanvaller na zijn eerste derby als speler het verdriet van Quick Boys. Alles gegeven, goed gespeeld, verloren.

Pijnlijk was vooral het besef dat Katwijk niet eens een machtig offensief nodig had om op voorsprong te komen. Rustig blijven, en vlak na rust Katwijker Marc Langeveld vervangen door de snelle Kevin Sterling, volstond om de eerste échte problemen van dit vlekkeloze seizoen op te lossen. Benauwd werd het nog slechts heel even, toen Harry Zwarthoed van dichtbij de paal raakte.

Zelfverwijt

Het stoïcijnse Katwijk sloeg vervolgens twee keer toe in een tijdsbestek van zes minuten. Bij Quick Boys leidde dat tot zelfverwijt. Waarom kon Jongeneelen in het strafschopgebied vrij uithalen (1-1)? Hoe kon Donny van Oijen met twee bewakers om zich heen de bal feilloos op het hoofd van de inlopende verdediger Stefan Stam leggen (1-2)? ,,Op momenten waarop het er om gaat, is Katwijk misschien net iets volwassener en geslepener’’, sprak Quick Boys-trainer Ted Verdonkschot.

Rest de vraag of Katwijk kan verliezen in de hoofdklasse B. Schreuder, wiens elftal de derby na de 1-2 soepel dood controleerde, bood de concurrentie weinig reden tot hoop. ,,Er zit nog zó veel meer in deze ploeg.’’

Verdonkschot sprak na de derde thuisnederlaag de hoop uit dat zijn team deze instelling elke week kan opbrengen. Daar openbaarde zich dan toch nog een essentieel verschil tussen de Katwijkse grootmachten.

Quick Boys: De Zwart, Bentum, Ruijter (74. De Vries), Aafjes, Derlagen, Woudenberg, Verplancke, Zwarthoed (82. Bekooij), Den Hartog, Teijsse (21. Ketting), Van Duijn.

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam, Stam, De Jel, Lettinga, Susan, Langeveld (48. Sterling), V. Oijen (67. Guijt), Mengerink, Jongeneelen (80. Leonard).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.