Buurt Leiden schrikt van tbs-verleden moordverdachte

© Archieffoto: LD

1 / 2
Annet van Aarsen
Leiden

Grote schrik bij buren van de 45-jarige Leidenaar, die sinds zondagavond vast zit vanwege een dodelijk misdrijf in de Tomatenstraat. Zij kwamen er gisterochtend achter dat Maarten O. lange tijd in een tbs-kliniek verbleef. En daarover waren ze het liefst geïnformeerd toen hij zo’n half jaar geleden in de Tomatenstraat kwam wonen.

,,Ik snap best dat het lastig is vanwege privacy, maar ik had het wél willen weten’’, zegt de dochter van een wat oudere dame alleen die in dezelfde portiek woont. ,,Het is een klap voor mijn moeder, ze voelt zich niet meer veilig na de gebeurtenissen van deze week.’’ Een aantal buren wist wel dat Maarten O. een tijd in de gevangenis had gezeten, maar de tbs met dwangverpleging die hij óók kreeg opgelegd, was niet bekend. Tot Omroep West gisteren het verleden van de man onthulde.

Hij werd in 2005 door de rechtbank in Middelburg tot zes maanden gevangenis en tbs veroordeeld omdat hij zijn ex-vriendin zwaar had mishandeld. O. werd omschreven als iemand met een ’opvliegend karakter, die snel alle controle verliest’. O. is jarenlang behandeld in een tbs-kliniek.

Ook in Leiden kreeg hij - vrijwillig - nog ambulante behandeling. De gemeente Leiden meldt dat het dossier O. ook onderwerp van overleg was binnen het veiligheidshuis. Er waren zorgen, zegt een woordvoerster. ,,Maar er was onvoldoende onderbouwing voor een gedwongen opname.’’

Lees verder: Veel vragen over tbs-kwestie

Lees ook: Ex-tbs’er aangehouden voor moord in Leiden

Twee aanhoudingen na vondst lichaam Tomatenstraat en

Verdachten misdrijf Leiden zitten in beperking

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.