Feest voor park, winkel en podium

Jan-Jaap de Haan mag openen.

Trotse medewerkers van Gebr. De Nobel.

Muziekliefhebber Fons Delemarre en Meta Knol van De Lakenhal.

Madelon Braeksma en Jan Elijzen.

Het Singelpark; nu officieel.

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week was hij dus vanzelfsprekend bij de feestelijke opening van poptempel Gebr. De Nobel, en vierde hij een feestje mee bij Maf en het Singelpark.

Het Singelpark, het langste en spannendste stadspark langs de Leidse Singels, wat ooit de grote trots van Leiden moet gaan worden, is weer een stapje dichterbij. Afgelopen week ontving wethouder Frank de Wit de Vrienden van het Singelpark voor de ondertekening van een convenant met de gemeente.

Met dit convenant komen de gemeente en de Vrienden van het Singelpark overeen dat ze er samen voor gaan zorgen dat het Singelpark er komt. Tegelijk met de ondertekening van het convenant werd ook de bestuurswissel bij de Vrienden van het Singelpark een feit. De ondertekening was voor scheidend voorzitter Majella de Spaey haar laatste officiële daad, zij wordt opgevolgd door Conny Broeyer.

Maf

Surpriseparty’s zijn over het algemeen heel erg leuk, donderdagmiddag was ik te gast bij een surpriseparty voor Madelon Braeksma en Jan Elijzen. Madelon en Jan zijn beiden begin december jarig en waren afgelopen week vijfentwintig jaar ondernemer. Onder het motto doe maar normaal, dan doe je al "maf" genoeg wilden ze dit heuglijke feit ongemerkt voorbij laten gaan.

Verkoopster Marion Driessen vond dit niet kunnen en regelde spontaan een surpriseparty voor Jan en Madelon. Niet alleen klanten, vrienden en familie reageerden enthousiast op het idee van Marion. Ook Sinterklaas en wethouder Robert Strijk waren speciaal voor Madelon en Jan naar hun winkel Maf by Madelon op de Breestraat gekomen. Robert Strijk prees hun manier van ondernemen en lef om enkele jaren geleden een nieuwe zaak op de Breestraat te openen.

Nu in de opgeknapte Breestraat is de winkel een van de aansprekende Leidse winkels en was het destijds niet zo’n maf idee van Jan en Madelon om tegen alle recessie in een nieuwe winkel te openen. Marion had een geweldig feest georganiseerd met onder andere een partyschilder, die ter plekke een schilderij maakte met een groot deel van de gasten er op. DJ Miss Nicky zorgde voor de muziek en ook de Leidse zangeres Roselle trad op. De twee maffe ondernemers waren onder de indruk van alle aandacht en reacties en genoten volop van hun surpriseparty.

Poptempel

Donderdagavond kwam er met de opening van de nieuwe Leidse Poptempel Gebr. De Nobel een eind aan bijna dertig jaar discussie en plannen maken. In het nieuwe pand alleen maar blije en trotse gezichten. Ruim negen jaar geleden dienden Marije van den Berg en Jan-Jaap de Haan als raadsleden van PvdA en CDA een initiatiefvoorstel in voor de bouw van een nieuw popcentrum als vervanger van het LVC.

Als wethouder heeft Jan-Jaap de Haan ook zijn nek uitgestoken om Gebr. de Nobel te realiseren. Politiek is een harde tak van sport en voor Jan-Jaap de Haan was het dan ook een tegenvaller toen hij met de opening van Gebr. de Nobel in zicht niet terugkeerde als wethouder van cultuur. Gebr. de Nobel heeft echter zo veel aan Jan-Jaap te danken dat het eigenlijk niemand verbaasde dat hij de officiële opening mocht verrichten.

Achtergevels

De aanwezigen en genodigden waren een dwarsdoorsnee van Leiden, met daarbij natuurlijk oude en nieuwe medewerkers en bestuursleden. Maar ook belangstelling van buiten Leiden. Ik vroeg zangeres Frederique Spigt wat ze van het pand vond en of ze alles al gezien had. Het ziet er allemaal geweldig uit, alleen de kleine zaal en de kleedkamers heb ik nog niet gezien, maar die wil ik pas zien als ik hier mag optreden.

Meta Knol, directrice van De Lakenhal, keek ook haar ogen uit. De volgende grote opening in Leiden is in 2017 haar vernieuwde museum. Beide panden hebben trouwens wel iets gemeenschappelijks. Ze hebben allebei hun achtergevel aan het nieuwe park dat op de Lammermarkt komt en over het uiterlijk van beide achtergevels lopen de meningen heel sterk uiteen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.