Mogelijk minder huizen Rijnhaven-Oost door stank

Jan van Ommen
Den Haag

De gemeente Alphen aan den Rijn krijgt van de Raad van State vier maanden de tijd om te bekijken of de dichtst bij Diervoederbedrijf Van der Bijl de geplande woningen in nieuwbouwproject Rijnhaven-Oost niet teveel stank over zich heen krijgen.

In een tussenuitspraak stelt de Raad gisteren dat de gemeente zich in het bouwplan Rijnhaven- Oost niet aan de eigen Beleidsnota Geurhinder heeft gehouden.

Aanvaardbaar

Die nota schrijft voor dat de gemeente bij nieuwe bouwprojecten moet onderzoeken of er in en rond de woningen die nabij Van der Bijl worden gebouwd sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

De gemeente ging slechts uit van de oude stankcirkel die eerder rond het bedrijf was getrokken. Mocht de gemeente geen oplossing vinden voor het probleem, dan moeten de woningen op grotere afstand van het diervoederbedrijf worden gebouwd. Hoeveel woningen dat scheelt is nog niet bekend.

Verder heeft de Raad een probleem met de geluidsnormen in het bestemmingsplan zelf opgelost. Tijdens de rechtszitting vroegen gemeente en bedrijf om een paar nieuwe verbeterde geluidnormen in het plan op te nemen. Dat heeft de Raad gedaan. De problemen met de stankoverlast en geurcirkel moet Alphen aan den Rijn zelf oplossen.

In september 2017 moest de gemeente het omgevingsplan Rijnhaven-Oost ook al eens aanpassen van de Raad van State, nadat twee bedrijven uit de omgeving bezwaar aantekenden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.