DNA van verdachte Alphenaar gevonden bij ontvoering Nunspeet

Alphen aan den Rijn

DNA van Kobus R. uit Alphen aan den Rijn is aangetroffen op tape die is gebruikt om de ontvoerde zakenman Ronald Maurits vast te binden.

Dat blijk donderdag tijdens een rechtszaak rond de ontvoering van Maurits. Die vond december vorig jaar plaats in Nunspeet.

Alphenaar Kobus R. werd in februari al aangehouden voor deze ontvoering.

Hij was toen voorwaardelijk vrij was uit de gevangenis na een veroordeling voor een dubbele moord in 2000 in Den Haag.

De politie denkt dat een vijftigjarige Bredanaar en een zestigjarige Rotterdammer een hoofdrol hebben gespeeld bij de ontvoering en afpersing van zakenman Maurits uit Doornspijk, zo bleek bij de rechtszaak in Zutphen.

Drugs

De twee verdachten stuurden hem berichten waarin geld en drugs werd geëist, aldus de officier van justitie bij het begin van de strafzaak.

De aanklager vertelde dat bij de aanhouding van de Bredanaar Sjang K. en Rotterdammer Kobus L. op 20 februari een telefoon werd gevonden met dreigberichten aan de zakenman en zijn zakenpartner. Op de achterbank van hun auto werden bovendien dreigbrieven aangetroffen.

Klemgereden

Maurits werd op 2 december kort ontvoerd en sindsdien afgeperst. De ontvoering kreeg veel aandacht omdat werd gefilmd hoe het 53-jarige slachtoffer in Nunspeet was klemgereden en door gemaskerde mannen uit zijn Mercedes werd gehaald. De man werd uren vastgehouden, vastgebonden en mishandeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In totaal worden zes mannen en een vrouw verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en afpersing. Op basis van DNA-sporen zijn er veel aanwijzingen dat Patrick J. uit Tilburg en Kobus R. uit Alphen aan den Rijn betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de geruchtmakende ontvoering.

Het DNA van Patrick J. is gevonden in de bus die is gebruikt voor de ontvoering. DNA van Kobus R. werd dus aangetroffen op tape die was gebruikt om het slachtoffer vast te binden.

Ruzie

Hoogoplopende ruzie op de drugsmarkt was eind vorig jaar de vermoedelijke reden voor de gewelddadige ontvoering van Maurits. Volgens de beschuldigingen was er een conflict over de verdeling van werkterrein en eisten de verdachten 10 miljoen euro.

De zeven verdachten vormen een bont gezelschap uit het criminele woonwagenmilieu.

Kobus L. is lid van een beruchte Rotterdamse woonwagenfamilie en werd eerder veroordeeld voor witwassen, handel in drugsgrondstof en wapenbezit. Woonwagenbewoner Sjang K. uit Breda speelde in het verleden een prominente rol bij motorclub Satudarah.

De zaak gaat in augustus verder.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.