Alphens bouwterrein afgezet voor oeverzwaluwen

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Overzwaluwen hebben nesten gebouwd in zandhopen bij het nieuwbouwproject Klop in de Alphense wijk Kerk en Zanen. De vogels hebben het niet door, maar ze veroorzaken heel wat beroering in Alphen.

De gemeente heeft de bouwplaats afgesloten, omdat dat moet volgens de wet. Bouwer Bam heeft zijn spullen weggehaald en laat het terrein met rust tot de zwaluwen weg zijn.

De oeverzwaluw is niet zeldzaam of bedreigd, weet Stef Strik van de vogelwerkgroep van IVN natuureducatie. ,,Alle vogels moeten ongestoord kunnen broeden volgens de wet’’, weet hij. ,,De oeverzwaluw is een kleine zwaluw. Hij is een beetje zandkleurig.’’ Dat is niet voor niets. Waar boerenzwaluwen en huiszwaluwen op allerlei plekken nesten kunnen maken, heeft de kleine neef alleen maar iets aan een steile wand van zand. Die zijn er niet veel in Nederland en dus komt de oeverzwaluw al snel op bouwplaatsen terecht.

Erik Hermse is projectleider bij Bam en heeft het project Klop onder zijn hoede. De komst van de zwaluwen is voor hem geen strop. ,,We zijn hier eigenlijk al klaar. Deze week leveren we de laatste van de tachtig eengezinswoningen op aan verhuurder Wonencentraal.’’ Volgens de gemeente was Bam direct bereid om mee te werken. ,,We doen altijd ons uiterste best om de overlast van onze bouwwerkzaamheden te beperken, voor mensen en voor de natuur.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.