Omgeving van invloed op DNA-materiaal vermiste vrouwen Panama

EPA

EPA

Internetredactie
leiden

Temperatuur, luchtvochtigheid, bodemgesteldheid, mate van ontbinding of hoe lang DNA-materiaal in water heeft gelegen. Het zijn volgens onderzoeker Thirsa Kraaijenbrink van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC)  allemaal factoren die het vervaardigen van een DNA-profiel kunnen beïnvloeden.

Volgens de onderzoeker is daardoor niet te zeggen of en wanneer er uitsluitsel kan worden gegeven over de menselijke resten die in Panama zijn gevonden. Experts in Panama-Stad onderzoeken momenteel of die vondst in verband staat de verdwijning van de Nederlandse meisjes Kris en Lisanne in het Midden-Amerikaanse land.

„Het is ook afhankelijk van wat voor soort materiaal er gevonden is. Bij botten kan het enkele dagen duren alvorens je daar DNA-profiel uit vervaardigd hebt. Bij spieren of huid kan dat sneller. Maar dan heb je ook nog te maken met de werkwijze van het laboratorium en of botten lang in het water hebben gelegen. Het kan zomaar zijn dat er zelfs geen DNA-profiel kan worden vervaardigd.”

Vergelijkbaar DNA-onderzoek in Nederland neemt volgens Kraaijenbrink gemiddeld een tot twee weken in beslag.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.