Grote brand in schuur aan de Valkenburgerweg in Rijnsburg

Grote brand verwoest 100 m2 complex aan de Valkenburgerweg in Rijnsburg. Foto: Kacper Keller

foto Wilco Devilee

1 / 2
Janneke van Beusekom
Rijnsburg

Bij een brand in een schurencomplex aan de Valkenburgerweg tussen Rijnsburg en Oegstgeest is maandagnacht mogelijk asbest vrijgekomen. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten. De gemeente Katwijk adviseert mensen om het gebied rondom de Populierenlaan en de Iepenlaan tussen Rijnsburg en Oegstgeest maandag te mijden. Het gebied is afgezet. Volgens een verslaggever ter plaatse valt de situatie mee en is er alleen sprake van een geel lint om het gebied.

Het gebied is afgezet, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. „Het gaat daarbij vooral om tuinen en dergelijke. Mensen kunnen nog wel door de straten.” De bewoners hebben een ’s nachts brief gehad van de gemeente, waarin ze worden geadviseerd om niet in hun tuinen te komen en zo min mogelijk door het gebied te lopen. In de loop van maandag hoopt de gemeente deze mensen meer informatie te kunnen geven.

Een speciaal team is het vrijgekomen asbest aan het opruimen en doet onderzoek naar waar het spul precies is neergekomen en om hoeveel het gaat. Daar moet in de loop van de dag meer over duidelijk zijn.Al snel heeft de brandweer vannacht opgeschaald naar middelbrand en even later naar grote brand. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. De brandweer adviseerde omwonenden ramen en duren gesloten te houden in verband met mogelijke asbest. Het gaat om een leegstaand complex van in totaal zo'n 400m2 waarvan 100m2 is uitgebrand. Het staat al geruime tijd leeg.Het complex grenst aan een woonwijk van 40 á 50 woningen. „De kans bestaat dat de asbest daar is neergekomen”, aldus de woordvoerder. De gemeente Katwijk stelt een brief voor de bewoners op met maatregelen die zij moeten treffen, mocht dit inderdaad het geval zijn.De brandweer controleerde hierop woningen en tuinen gelegen in de directe omgeving. De brand werd ontdekt door omwondenden die luide knallen hoorden. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is momenteel nog niet bekend. Volgens omwondende zouden er vaak hangjongeren rondhangen en werden hierbij regelmatig vernielingen gepleegd. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.