Bonje om de Leidse begroting

Bonje om de Leidse begroting/ Foto ANP

LEIDEN

De Leidse coalitiepartijen liggen met elkaar overhoop over de begroting voor volgend jaar.

SP, CDA en VVD zijn er nog niet uit of ze er wel mee zullen instemmen, onder meer omdat D66 de eigen partij van wethouder financiën Robert Strijk, diens waarschuwingen in de wind slaat. Dat bleek donderdagnacht in de gemeenteraad.

Voor de SP zit de pijn in het bevriezen van subsidies. De partij wist dat in de voorbereidingen voor de begroting nog te voorkomen, maar Strijk zegt dat er toch niet aan te ontkomen is. Leiden moet daarvoor te veel bezuinigen.

Strijk waarschuwde de gemeenteraad ook om bezuinigingen niet terug te draaien. Omdat zijn partij D66 dat toch doet, en daar bovendien een noodgevallenspaarpot voor stukslaat en verwachte maar onzekere meevallers gebruikt, zijn VVD en CDA ernstig ontstemd.

Het CDA heeft ook nog problemen met het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad de opbrengst van de verkochte Leidse Nuon-aandelen inzet om gaten in de begroting te dichten. Dat druist in tegen de afspraak dat die miljoenen alleen gebruikt mogen worden voor investeringen waar de stad nog vele jaren wat aan heeft.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.