Kleine doorgang voor het grote Singelpark

Kleine doorgang voor het grote Singelpark
Onderdoorgang voor Singelpark aan de Vijfde Binnenvestgracht naar de Hortus Botanicus Onderdoorgang voor Singelpark aan de Vijfde Binnenvestgracht naa
© Fotografie Hielco Kuipers
Leiden

Het P.J.Veth-gebouw aan de Nonnensteeg is op de begane grond ’doorboord’. Naast de halfronde overkluizing van het water is een rechthoekige doorgang gemaakt van de Vijfde Binnenvestgracht naar de Hortus. Die is nodig om als het Leidse Singelpark eenmaal af is, een wandeling te kunnen maken langs de gehele binnenrand van de Leidse singels.

De aanleg van het Singelpark en bijbehorende wandelroute kent verschillende obstakels. Zo zijn er grachten die op de singels uitkomen. Om die waterhorde te kunnen nemen, zijn nieuwe bruggen ontworpen en besteld. Extra lastig is het aanleggen van een wandelstrook door de omgeving van Sterrewacht en Hortus. De beoogde route gaat via de Vijfde Binnenvestgracht maar die liep dood op het monumentale, maar robuuste PJ.Veth-gebouw aan de Nonnensteeg. Dat universiteitspand - genoemd naar hoogleraar Pieter Johannes Veth (1814-1895) - werd de afgelopen maanden opgeknapt. Tijdens die grondige renovatie is speciaal voor de vervolmaking van het Singelpark een bescheiden doorgang gemaakt. In oktober volgt een officiële opening.

Meer nieuws uit Leiden