Bouw bij oud TNO-gebouw Leiden begonnen

Binnert Jan Glastra
Leiden

De verbouwing van het oude TNO-gebouw aan de Wassenaarseweg in Leiden is begonnen, evenals de bouw van twee woontorens van dertien verdiepingen die er direct naast komen. Deze week gaven ontwikkelaar Amvest en bouwers Wessels en IBB Kondor het startschot. Zij verwachten eind volgend jaar klaar te zijn.

Het monumentale TNO-gebouw, dat ook bekend staat als het Gorter-gebouw (uit de tijd dat het een onderzoeksgebouw was van het toenmalige Academisch Ziekenhuis), wordt gerenoveerd. Erin komen 54 ’compacte loftwoningen’.

Ernaast komen twee woontorens van elk dertien verdiepingen, met daarin totaal 159 appartementen. Ze variëren in grootte van 60 tot 100 vierkante meter en gaan naar verwachting tussen de 800 en 1200 euro per maand kosten. De torens zijn een ontwerp van Group A architects.

Impressies van het project.

Impressies van het project.© Illustratie Amvest

Om een link te leggen met het bakstenen TNO-gebouw, zit ook metselwerk in de torendelen die ernaartoe gericht zijn. Onder de grond komen bergingen en een parkeerkelder. Ook rond de gebouwen worden parkeerplaatsen aangelegd. In totaal worden het er 160.

Naar verwachting wordt het getransformeerde Gortergebouw medio 2019 opgeleverd. De nieuwe woontorens volgen een half jaar later.

Voor een van de woontorens moest de oude Gorter-villa wijken, die op de hoek met de Albinusdreef staat. Oorspronkelijk dacht de universiteit aan een kantoortoren op die plek, als onderdeel van het grotere plan dat zij maakte voor het gebied eromheen, waarvan het meeste inmiddels al gebouwd en opgeleverd is.

De nieuwe eigenaars van het TNO-gebouw -eerst de Oudendal groep en daarna Amvest- besloten anders. Ze willen een type ’stadsappartementen’ bieden waarnaar volgens hen veel vraag is, maar waarvan het aanbod tekort schiet in Leiden. Zij denken dat vooral starters en young professionals erin geïnteresseerd.

Een ander onderdeel van dat oude plan is nog altijd een optie. Dat betreft een 70 meter hoge woontoren naast de rotonde die de Albinusdreef met de Sandifortdreef verbindt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.