Snelle sanering nodig van asbestdaken op 150 Alphense panden

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Bezitters van 150 panden in buitengebieden en op bedrijventerreinen van Alphen aan den Rijn moeten snel hun asbesthoudende daken verwijderen.

De gemeente wil dat twintig vastgoedeigenaren dat nog voor het eind van het jaar doen. Het gaat om adressen waar ’sterk verweerde daken’ zijn aangetroffen.

De overige 130 bezitters van asbesthoudende daken krijgen het dringende verzoek die vóór 2020 weg te halen. Saneren kan niet langer wachten, stelt de gemeente.

Een gemeentelijke inventarisatie in de buitengebieden en op bedrijventerreinen heeft een lijst met in totaal 865 adressen opgeleverd waar ’asbestverdachte dakbedekking’ is. Dit levert bij elkaar zo’n 417.000 vierkante meter aan asbestoppervlakte op.

Bij 715 adressen verkeert het dak in een ’redelijke staat’ en kan sanering wachten tot uiterlijk 1 januari 2024. Het huidige kabinet heeft het voornemen om op die datum een verbod op asbestdaken te introduceren.

De wet Milieubeheer moet hier nog voor aangepast worden, maar de besluitvorming daarover wordt overgedragen aan een nieuw kabinet.

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn willen de Haagse besluitvorming niet afwachten en nu al aan de slag gaan met verwijdering van asbestdaken.

Het rijk heeft ook al een subsidieregeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt om voor sanering van grote asbestdaken een bijdrage tot maximaal 25.000 euro te krijgen.

Voor het stedelijk gebied in Alphen aan den Rijn moet de gemeente nog een inventarisatie van asbestdaken maken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.