Gemeente dekt tekort Floriade

Redacteur Rijn en Veen
Boskoop

De kosten van de Floriade kunnen voor de nieuwe gemeente Rijn en Gouweland oplopen tot bijna 1,6 miljoen euro. Naast de bijdrage van een tientje per inwoner, stelt de fusiegemeente zich ook garant voor een half miljoen euro, mocht de internationale tuinbouwtentoonstelling op een verlies uitdraaien.

Dat blijkt uit het voorstel waar de Rijnwoudse politiek vanavond over beslist. Boskoop en Alphen aan den Rijn, waar grote twijfels bestaan over de bijdragen aan de Floriade, doen dat morgenavond.

Het geld gaat uiteraard pas rollen als de ’regio Boskoop’ later dit jaar ook daadwerkelijk wordt aangewezen als de plek waar in 2022 de Floriade verrijst. De kans daarop lijkt steeds kleiner te worden. Op de eerste plaats is er geduchte concurrentie van Almere, Amsterdam en Groningen. Daarnaast dreigt de gemeente Lansingerland, waar volgens de Boskoopse plannen het Floriade-terrein moet worden ingericht, zich terug te trekken. De lokale politiek is daar hopeloos verdeeld over het onderwerp en hakt morgen de knoop door.

Hoe dan ook, Rijnwoude en Alphen gaan er vooralsnog vanuit dat de ’regio Boskoop’ in de race blijft. Rijnwoude is, zonder politieke turbulentie, van plan 186.000 euro bij te dragen. Dat ligt anders in Alphen, waar wel grote aarzeling bestaat over het nut van een bijdrage van 7,5 ton. Want de vraag dringt zich op of Alphen er wel van profiteert, mocht de Floriade in Lansingerland worden opgetrokken. Boskoop doet ook nog een ton of twee in het zakje.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.