'Kerk slopen doet altijd pijn'

'Kerk slopen doet altijd pijn'

'Kerk slopen doet altijd pijn'

Redacteur Rijn en Veen
Oude Wetering

De Jacobuskerk in Oude Wetering gaat waarschijnlijk tegen de grond om plaats te maken voor woningen. Het gemeentebestuur heeft het plan van het kerkbestuur om het gebouw te slopen onlangs goedgekeurd.

De kerk komt leeg te staan, omdat de drie Veense parochies zijn samengevoegd. De parochianen komen vanaf begin volgend jaar samen in de Petruskerk in Roelofarendsveen, die nu nog volop verbouwd wordt. Voor de Maria- en Jacobuskerk moet daarom een nieuwe bestemming gevonden worden.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Door de markante vorm van de Jacobuskerk, met een piramidevormig dak, zijn de onderhoudskosten hoog’’, zegt Hein de Jong van het parochiebestuur. ,,De hele dakbedekking is nu aan vervanging toe, wat een grote investering vergt.’’

,,Het doet altijd pijn als een gebouw, een kerk, waarin veel parochianen jaren lang zijn samen gekomen moet worden gesloopt’’, zegt De Jong. ,,Helaas is dat door het teruglopend aantal kerkelijk betrokkenen onvermijdelijk.’’

Gezien de kenmerkende vorm van het gebouw, wil het gemeentebestuur dat nieuwe woningen op het terrein van de kerk ook een ’markante vorm’ krijgen. ,,We staan nog aan het begin van het ontwerpproces en er is nog niets zinnigs over te zeggen’’, laat Frans van Veldhuizen van Rhynleve Vastgoed weten.

Over de toekomst van de Mariakerk is nog geen besluit genomen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.