Lichaam in Wassenaar is van vermiste Anass

Lichaam in Wassenaar is van vermiste Anass. Foto Hielco Kuipers

Patrick van den Hurk
wassenaar

De politie kwam donderdag aan het eind van de middag eindelijk met de bevestiging: het lichaam dat die ochtend in Wassenaar  in een stukje bos begrensd door de Katwijkseweg, de Storm van ’s-Gravesandeweg en Duinrellwerd gevonden, is inderdaad het stoffelijk overschot van van Anass Aouragh.

Naar de dertienjarige Wassenaarse jongen was sinds een Amber Alert woensdagavond iedereen op zoek was. De politie kon aan het eind van de dag nog niks zeggen over de doodsoorzaak.

Dat leidde in Wassenaar tot grote onzekerheid over het drama. Er doen twee verhalen de ronde. Sommige mensen geloven dat Anass door een vreemde man mee het bos in is genomen en is vermoord. Anderen denken dat de jongen mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Hij zou op school - het Adelbert College - veel worden gepest en net op de dag voor zijn verdwijning besteedden BNN en de KRO op televisie in het themaprogramma ’Zeg dag tegen pesten’ veel aandacht aan de gevolgen van pesten. Het onderwerp staat volop in de belangstelling na de zelfmoord onlangs van eerst Tim Ribberink en later Fleur Bloemen.

Anass Aouragh stierf op nog geen vijfhonderd meter van zijn huis. In de Kasstraat, een hecht straatje in de Wassenaarse wijk Oostdorp waar hij met zijn moeder Zohra en zijn zus Inass woonde, is de schok groot. Een buurvrouw hoopte woensdagavond nog dat Anass gezond en wel zou worden gevonden. ,,Maar vanochtend wisten we dat er iets ergs is gebeurd’’, zegt de vrouw. Ze heeft het er erg moeilijk mee, de tranen staan in haar ogen. ,,Anass was een hele lieve jongen, hij zei ons altijd gedag. Met de feestdagen bracht hij een kerstkaart langs. Ik denk dat de hele straat een kaartje kreeg want hij had altijd een dikke stapel bij zich.’’

Op de kruising van de Kasstraat met de Rozensteinstraat staat een cameraploeg te filmen. ,,Moet dat nou?’’, vraagt een bewoonster. De media-aandacht wordt niet op prijs gesteld. Bij het huis van Anass zit alles potdicht. ’Niet aanbellen’, staat er op het A4-tje dat op de deur is gehangen. Zijn zusje Inass is ’s ochtends actief op twitter. Eerst meldt ze dat ze al die berichtjes met ’Rest in Peace, Anass’ beslist niet waardeert. ,,Begrijpt niemand het nou? Er is geen bewijs dat hij dood is.’’ In de middag verzucht ze: ,,Kon je maar zien hoeveel iedereen eigenlijk om je gaf.’’

Haar broertje heeft - na de ontdekking ’s ochtends om een uur of tien - nog vele uren in het stukje bos, gelegen. Dat was noodzakelijk vanwege het politieonderzoek naar de omstandigheden waaronder de Wassenaarse jongen om het leven is gekomen. Politiewoordvoerder Wim Hoonhout: ,,De recherche werkt in zo’n geval altijd van buiten naar binnen. Eerst wordt in een hele ruime cirkel om het stoffelijk overschot gezocht naar sporen en zo wordt langzaam naar binnen gewerkt. Op die manier wordt voorkomen dat er sporen verloren gaan.’’

Deze manier van onderzoek leidde ertoe dat pas ’s middags laat definitief kon worden vastgesteld dat het inderdaad om Anass ging. Uren daarvoor werd al wél het Amber Alert, dat voor de dertienjarige werd gegeven, ingetrokken. ,,Het kan nog wel even duren, voordat de doodsoorzaak bekend is’’, zei Hoonhout gistermiddag. Hij verwachtte dat het stoffelijk overschot pas vandaag bij het Nederlands Forensisch Instituut wordt onderzocht.

Op het Adelbert College - de school van Anass - is de klap van eerst de vermissing en vervolgens het overlijden van Anass hard aangekomen. Rector Ben Dijkmans stuurde zijn leerlingen aan het begin van de middag naar huis. De lessen waren afgelast maar wie wilde kon blijven om met elkaar of met docenten te praten. ,,De onzekerheid op school is groot, en er is veel emotie’’, meldt de website van het Adelbert. ’s Ochtends werden de leerlingen bij elkaar geroepen in de aula en op de hoogte gesteld van de vondst van een lichaam in het bos bij de Katwijkseweg. Hulpverleners van de GGD waren aanwezig en ook een aantal rechercheurs. De laatsten vroegen aan leerlingen, die meenden belangrijke informatie te hebben, om die te delen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.