Quick Boys haalt de spanning er af

Hielke Biemondh.biemond@hollandmediacombinatie.nl
Harkema

Alle ogen waren in Harkema steeds nadrukkelijker gericht op de supporters van Quick Boys. Zij lieten zich met 175 man sterk gelden: zingend en springend. Na een zorgelijk slechte reeks werd een 0-4 overwinning gevierd met de intensiteit van een kampioenschap.

Het ging tot opluchting van alle aanwezigen alleen over voetbal, bij de eerste Harkemase Boys - Quick Boys sinds de massale rellen van dertien jaar geleden. De veiligheidsmaatregelen waren voor amateurvoetbalbegrippen ongekend, maar gevoelsmatig was het alleen in sportief opzicht een risicowedstrijd. Met even weinig punten begonnen de twee hoofdklassekampioenen aan de beladen confrontatie. Terwijl de ene verder wegzakte in de degradatiezone, maakte de andere een sprongetje naar de subtop.

Het niveauverschil was opvallend groot, in het voordeel van de Katwijkse ploeg. Een momentopname, benadrukte de altijd ingetogen trainer Jan Zoutman. ,,Maar dit maakte wel duidelijk waarom wij vinden dat we hoger horen te staan.’’

Vooral de manier waarop Quick Boys zich in Friesland manifesteerde, als een verbeten strijdend collectief, maakte hem trots. Een week eerder was een sportieve crisis nog nabij, door een 1-5 thuisnederlaag tegen VVOG. Voor het eerst onder zijn leiding leek er niets om op terug te vallen. Spelers lieten elkaar zakken, constateerde Zoutman.

Met een uitgebreide praatsessie probeerde hij de grip op de ’psychologische processen’ terug te krijgen. Met succes: Quick Boys had in Harkema weer enigszins de uitstraling van het kampioensteam. ,,Dat is best knap, na zo’n zeperd’’, klonk het.

Hij hield het niet alleen bij praten en wijzigde zijn basiselftal op twee plaatsen. Vleugelverdediger Jordy Groot en middenvelder Mohamad Mahmoed zorgden voor het effect waarop hun trainer had gehoopt. ,,Zij spelen met een bepaalde agressiviteit. Dat hadden we nodig.’’

Toch leek ook tegen het dolende Harkemase Boys het gebrek aan scorend vermogen een probleem te worden. Spits Max van Steen is ijverig en een waardevol aanspeelpunt, maar nog geen doelpuntenmaker.

Het zetje dat Quick Boys nodig had, kreeg de mee naar voren gekomen Groot na ruim een uur spelen van een onbeholpen verdediger. De toegekende strafschop werd door de Katwijkse supporters al als een doelpunt gevierd, en dan moest uitblinker Jerghinio Sahadewsing nog aanleggen voor de openingstreffer.

Weg was ineens de schuchterheid van het tweede gedeelte van de eerste helft, toen Harkemase Boys met opportunistisch spel een aantal keer bijna scoorde. Onbedreigd en soeverein bouwde Quick Boys de voorsprong uit, zeker toen de thuisploeg na de 0-2 alle wissels had verbruikt en met tien man verder moest.

’O wat is het toch fijn, om Quick Boyzer te zijn!’, galmde het over De Bosk, op een middag dat in meerdere opzichten de spanning verdween.

Quick Boys: Kuipers, Opoku, Bentem, D. van der Plas, Groot, J. van der Plas, Mahmoed (87. Ravensbergen), Sahadewsing, Misa-Danso, Van Steen (78. Driebergen), Den Hartog.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.