Hockeyclub Roomburg kan zich weer richten op uitbreiden velden

Loman Leefmans
Leiden

Hockeyclub Roomburg in Leiden kan de aandacht weer volledig richten op het Roomburgerpark voor de noodzakelijke uitbreiding van het aantal velden. ,,En daarbij moeten we nu echt stappen zetten’’, meent voorzitter Roelof Hol.

Roomburg schreeuwt al jaren om extra ruimte. Drie speelvelden tussen Kanaalweg en Van Vollenhovenkade is veel te weinig voor 1400 leden.

Maar simpel extra velden aanleggen naast het huidige complex is er niet bij, want veel buurtbewoners willen het natuurlijke, groene deel van het Roomburgerpark kunstgrasvrij houden.

Om uit de impasse te komen, bedacht de gemeente een alternatief. Roomburg mocht een dikke kilometer verderop langs De Vliet een compleet nieuw sportpark inrichten, met vijf velden.

Dat blijkt nu toch niet te kunnen. De gemeente becijferde dat er honderden bomen voor gekapt moeten worden. Verder ontstaan er parkeerproblemen en gaat er heel veel gemeenschapsgeld aan op.

Dus kan de blik weer geheel worden gericht op het Roomburgerpark, iets waaraan een ruime meerderheid van de hockeyleden toch altijd al de voorkeur aan gaf. Met andere betrokken partijen wordt al geruime tijd aan een compleet nieuw plan voor het hele park te gewerkt.

,,Dat doen we onder meer samen met tennisclub, Lorentzschool en kinderopvang’’, aldus Hol. ,,We denken bijvoorbeeld aan één clubgebouw. Want wat maakt het voor een hockeyer uit dat hij zich moet omkleden naast een tennisser. En zo win je weer wat vierkante meters.’’

Veel hangt af van de inwoners uit Van Vollenhovenkade en -plein, Hazewinkelstraat en Asserstraat. Bert Stemerdink is een van de bewoners die zich er de afgelopen jaren sterk voor maakte het parkdeel met vijver, bomenrijen, bankjes en het grote grasveld onaangetast te houden.

,,Het is jammer dat er nu een scenario wegvalt waarbij de hockeyclub verhuist’’, zegt hij. ,,Vergeet niet dat negentig procent van de buurt heeft aangegeven het park te willen behouden. Maar het is niet zeker dat Roomburg een vijfde veld nodig heeft. En over de toevoeging van een vierde veld, valt mogelijk te praten.’’

Voorzitter Hol merkt die beweging ook. ,,Bewoners die eerst tégen waren, ontdekken nu dat het nieuwe plan een afname van de verkeersoverlast veroorzaakt. Dan kijken ze er toch anders naar.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.