Theater tussen dag en nacht

Theo de With
Leiden

De puzzel is rond, de line-up veelbelovend. Bart van Leeuwen van ProKwadraat is eruit: vrijdag en zaterdag schemert het weer in Leiden.

Dan wordt het eerste lustrum van Schemerstad, het evenement tussen dag en nacht gevierd. Is de programmering vanwege dat lustrum anders? In ’t Veld, bijna beledigd door die vraag: ,,We leggen de lat telkens wat hoger. Nu is het niet anders.’’

Bootjes varen door de grachten en de singels waar op de oevers talentvolle podiumkunstenaars hun mysterieuze, lichtvoetige of zwaarmoedige, intieme of uitbundige, maar altijd indrukwekkende en intrigerende, speciaal voor dit doel gemaakte producties uitvoeren.

Schemerstad is onderdeel van Signatures Cultuurweken in Leiden en sinds het begin, in 2010, een spraakmakend festival.

De kunstenaars mochten de locaties zelf uitkiezen. ,,Dat gaat altijd in overleg’’, aldus In ’t Veld. Want sommige plekken, zoals de Meelfabriek, zijn erg gewild. Die is dan ook het eerste ’uitverkocht’.

Wie over een eigen boot beschikt kan meedoen, maar er is ook de mogelijkheid om mee te varen op een van de boten van de Leidse reders. In totaal zullen elke avond ongeveer 500 mensen de vreemde sprookjeswereld kunnen bekijken.

De ’vloot’ start aan de Apothekersdijk om acht uur op vrijdag- en zaterdagavond. Vanaf die plek zullen de toeschouwers het blauwe licht tegemoet varen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.