Verrassend verlies voor schakers LSG

Jan Bey
Leiden

In de landelijke meesterklasse verloor schaakteam LSG IntelliMagic in het Leidse denksportcentrum nipt van Het Witte Paard (HWP) uit Sas van Gent: 4½-5½.

Beide ploegen beschikken over een aantal sterke meesters - HWP met vijf sterke Belgen - en zijn daardoor ongeveer van gelijke speelsterkte. Dit keer kon de Leidse ploeg echter beschikken over trainer en speler grootmeester Predrag Nikolic, maar die moest na lang proberen in een remise berusten tegen de 28-jarige Belgische meester Thibaut Vandenbussche.

De wedstrijd verliep aanvankelijk in Leids voordeel. Al na drie speeluren bereikte LSG een riante voorsprong. ,,Het leek een rustige wedstrijd met een lastige, maar zekere matchzege voor ons”, aldus LSG-captain Folkert-Jan Geertsma. ,,Maar vlak na de tijdnoodfase verliep het aan onze kant heel moeilijk.’’

Fraaie winst

Na twee remises van Nikolic en Edwin van Haastert - in een korte theoretische overhoring - liep de Leidse ploeg flink uit door een fraaie winst van Arthur Pijpers in een scherp opgezette partij. Daarop volgden een partijwinst van Eelke Wiersma, die in feite al in de opening een goede basis kende, en een partijwinst van Jan-Willem de Jong met rond de tijdcontrole een rare, maar winnende koningswandel (4-1).

Met nog vijf borden te gaan leek een kleine Leidse zege in de maak, maar achtereenvolgens Mark van der Werf, Martin Roobol, Rudy van Wessel en Michiel Bosman verloren hun partijen. De Duitse meester in Leidse dienst, Jan Sprenger, moest toen als laatste in een remiseachtige stand vol op de winst spelen om nog een matchpunt te kunnen redden. Dit lukte hem na lang proberen niet (remise) en dus ging HWP met beide matchpunten naar Sas van Gent.

Geertsma: ,,Als we dan per se een wedstrijd moeten te verliezen, dan maar tegen het sympathieke Het Witte Paard”.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.