Sensationeel WK-zilver voor Leidse roeister Mieke Wilms

Coen Eggenkamp
Poznan

Bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar heeft Mieke Wilms voor een sensatie gezorgd. De Leidse roeister pakte in Poznan samen met Martine van den Boomgaard, Minke Holleboom en Bente Paulis de zilveren medaille in de dubbelvier.

Vooraf was het kwartet slechts outsider voor een medaille. Driekwart van deze boot eindigde vorig jaar bij hetzelfde toernooi als vijfde en dit seizoen roeiden de vrouwen nog geen enkele wedstrijd met elkaar. „Ik ben zelf de hele winter geblesseerd geweest en één van de anderen roeide lange tijd in Amerika’’, vertelde een uitgelaten Wilms na afloop. ,,Toen we eindelijk samen konden trainen, raakte onze slagvrouw Bente Paulis geblesseerd aan haar rib. Het is bizar, maar we hebben door dit alles geen enkele wedstrijd samen kunnen roeien.’’

Onzeker

Tot drie weken terug was het zelfs onzeker of de boot überhaupt wel van start kon gaan in Polen. „Onze coach heeft toen met Bente besloten dat het geen risico voor haar lichaam was om door te gaan. Het klikte meteen goed en ondanks dat we maar drie weken hadden, gingen de trainingen steeds beter. Toen we vorige week weggingen, vertrokken we dan ook echt met het idee om hier een medaille te halen.”

Volgens Wilms kon de ploeg - door het geringe aantal halen dat samen was gemaakt - ook nog eens groeien in het toernooi. Zo werd in de voorwedstrijd nog verloren van wereldkampioen Groot-Brittannië, waarna het viertal de herkansing won. „We wisten voor de finale dat alleen Roemenië vermoedelijk te sterk zou zijn’’, zei Wilms. ,,Met een optimale race zouden we de Britten kunnen pakken. In de voorwedstrijd gaven we het vooral in het begin weg.”

Eindsprint

De Nederlandse ploeg liet dat niet nog een keer gebeuren en ging lang gelijk op. In de eindsprint liepen Wilms en consorten weer uit. „We wisten dat we nog wat over zouden hebben voor het laatste stuk, dat pakte perfect uit.’’

De andere Leidse roeiers kwamen zoals verwacht zonder eremetaal thuis. Finn Florijn, Gert Jan van Doorn, Bart Roovers en stuurman Björn Kwee stuntten met de acht door eerder in de week de voorwedstrijd te winnen, maar konden dat niet herhalen in de finale. Het octet dat als ontwikkelingsboot naar Polen was gestuurd kwam er vanaf het begin niet aan te pas en kon alleen in het eerste deel aanhaken bij Canada, dat uiteindelijk vijfde werd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.