Leids Onderwijsfestival wil docenten kennis laten delen

Janneke Dijke
Leiden

Scholen in Leiden zetten op woensdag 30 maart massaal hun deuren open voor elkaar. Het eerste Leids Onderwijs Festival (LOF) heeft de bedoeling om docenten kennis en ervaring met elkaar te laten delen.

Verspreid over de verschillende schoolgebouwen in de stad zijn er in totaal 103 activiteiten voor docenten. Het volledige onderwijs doet mee, van basis- en speciaal onderwijs tot ROC, hogeschool en universiteit. Er zijn onder meer lessen over onderzoeken en ontwerpen, een nieuwe manier van oudergesprekken voeren, digitale toetsen en de docent als coach. Leerkrachten schrijven zich vooraf in op de workshops van hun keuze via lof2016.nl.

Het idee voor het festival is ontstaan aan de Leidse Onderwijstafel, een regelmatig terugkerend overleg tussen verschillende schoolbestuurders en onderwijswethouder Frank de Wit. JES Rijnland en de confessionele onderwijskoepel Scol organiseren het festival. ,,We willen meer verbinding tussen het onderwijs in Leiden’’, zegt Carolien de Groot, directeur van JES. ,,We willen innoveren en daarvoor zijn heel veel initiatieven in de stad, maar het is een beetje versnipperd. Die kennis en ervaring willen we op het LOF delen en vermenigvuldigen.’’ Leidse docenten geven zelf de workshops. ,,De mensen die op de werkvloer staan doen het werk, dag in dag uit. Zij weten waar ze het over hebben.’’

Aan het eind van de middag kunnen docenten eten op de hogeschool, het ROC of de universiteit. Daarna is er in de Hooglandse Kerk een talkshow onder leiding van presentator Ruben Maes over het onderwijs in 2032. Paul Schnabel, schrijver van het rapport dat hierover onlangs verscheen, is daarbij aanwezig. Wellicht wordt het festival een jaarlijkse traditie. ,,Dit is een begin. We gaan eens goed kijken wat het oplevert’’, aldus De Groot.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.