Handen af van pont over Ade

Redacteur Rijn en Veen
rijpwetering

Het hoogheemraadschap van Rijnland wil af van de kabelpont tussen de Poeldijk en de Buurterpolder in Rijpwetering. Tot grote verbazing van eilandbewoners en ondernemers wordt het lot van de pont in hun handen gegooid, nu gemeente Kaag en Braassem geen aanstalten maakt om de pont over te nemen.

Al ruim een eeuw dragen de opvolgende waterschappen zorg voor het veer in Rijpwetering. Nu het hoogheemraadschap de polder met eigen boten kan bereiken en voor groot onderhoud van materieel een aannemer kan worden ingeschakeld, is het niet meer noodzakelijk om de verbinding in stand te houden.

Het hoogheemraadschap wil de pont daarom overdragen aan de bewoners van de Buurterpolder. Die maken er immers nog wel gebruik van. ,,Het wordt gewoon over de schutting gegooid’’, zegt eilandbewoner Mart van de Ven. Zelf maakt hij geen gebruik van het veer. Toch treedt hij op als ’informeel woordvoerder’ namens de getroffenen.

De bewoners vinden het vreemd dat de gemeente het veer niet overneemt van Rijnland. ,,De gemeente heeft toch een zorgplicht?’’, vraagt Van de Ven zich af. ,,Ook als het gaat om de veiligheid en bereikbaarheid van het eiland in geval van calamiteiten. Hoe kunnen ambulances, brandweer en politie de polder anders bereiken?’’

Maar het gaat de eilandbewoners niet alleen om de veiligheid. ,,Zo’n twintig mensen maken dagelijks gebruik van het veer. Sommige bedrijven zijn enorm afhankelijk van de verbinding. Neem familie Van der Poel van Hoeve Waterrijk. Zij vervoeren er bijna dagelijks hun melk en kazen mee, dus het is een zaak van overleven.’’

Ook de Rijnlandse Molenstichting is de dupe. Voor het onderhoud van de Buurtermolen die op het eiland staat, is de pont noodzakelijk. Maar geld voor dit soort zaken heeft de stichting niet.

Over de kosten om het veer varend te houden wordt volgens Van de Ven nogal schimmig gedaan. ,,Er is een bedrag van 10.000 euro genoemd, maar daar zit het groot onderhoud niet bij. We hebben daarom om opheldering gevraagd.’’

De bewoners kunnen binnenkort een brief verwachten, waarin de gemeente uiteenzet waarom zij het veer niet gaat bekostigen.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.