Weinig Leidenaars hebben eigen auto

Loman Leefmans
Leiden/regio

Minder dan een op de drie Leidenaars, is in het bezit van een eigen auto. Dat lage percentage staat in schril contrast met de getallen uit enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse.

Blaricum is landelijk koploper met 572 auto’s per duizend inwoners. Amsterdam staat helemaal aan de andere kant van de ranglijst. In de hoofdstad ligt het aantal op 247, zo meldt de website Binnenlands Bestuur op basis van recent uitgebrachte CBS-cijfers.

Hoe groter de stad, des te kleiner het aantal auto’s per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit de ranglijst. Wellicht heeft dat ermee te maken dat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en dat er meer jongeren in de stad wonen. Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken voor de verschillen, omdat die niet bekend zijn.

Het landelijke beeld is ook van toepassing op de Leidse regio. Leiden heeft de minste auto’s, gevolgd door Katwijk. Toch is er ook één uitzondering. In Alphen zijn veel meer autobezitters dan men op basis van de omvang van de gemeente mag verwachten: 426 per duizend.

Aantal auto’s per duizend inwoners: Wassenaar 494, Nieuwkoop 474, Kaag en Braassem 468, Lisse en Hillegom 461, Noordwijk 452, Noordwijkerhout 443, Voorschoten 439, Teylingen 435, Zoeterwoude 434, Alphen aan den Rijn 426, Leiderdorp 424, Oegstgeest 418, Katwijk 360, Leiden 304.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.