Visportretten in de Leidse hortus

Aaf Verkade heeft vanaf de kant contact met de driekleurige koi Clown en één van de goudkarpers. Foto Leidsch Dagblad

Greyjohn, met boven water Nick. Foto Aaf Verkade

De nieuwsgierige Stripes. Foto Aaf Verkade

1 / 3
Annet van Aarsen
Leiden

Wie dinsdagochtend vanaf half elf een kijkje neemt bij de buitenvijver in de Leidse Hortus botanicus, treft daar een vreemde eend in de bijt. Vissenonderzoekster Aaf Verkade - bekend van Blik Onderwater in Leiden - ligt er dan naast de goudkarpers en de enige koi van de hortus in het water. Ze is bezig met een ’smoelenboek’ van de vissen - een verzameling portretten - en kijkt en passant ook naar de andere dieren die in de vijver hun onderkomen hebben gezocht.

Na een eerste snorkelsessie krap een week geleden zijn de vissen en de onderzoekster goed aan elkaar gewend. De grote exemplaren hebben allemaal een naam gekregen. De koi heet voortaan Clown. De goudkarpers luisteren naar namen als Blessyou, Orange, Stripes, Whitespots, Copper, Greyjohn en Beluga. Als Verkade heel rustig in het water ligt, komen de dieren tot vlak voor haar duikmasker poolshoogte nemen. Ze laten zich geduldig portretteren.

,,Fantastisch’’, zegt de vissenonderzoekster. ,,De eerste die me opzocht was Clown maar ook de anderen zoeken inmiddels toenadering. Als ze even niet gefocust zijn op eten, dan komen ze zó op je af. Vooral Stripes.’’ Ze komen zo dichtbij, dat Verkade de karperluizen die de vissen bij zich dragen kan zien lopen. ,,Wat later op de dag krijgen ze er echt last van, dan gaan ze schuren aan de voet van het beeld, dat in de vijver staat. Ik ben altijd nieuwsgierig naar zulk gedrag’’, zegt ze. ,,Wat ook leuk is om te zien, is hoeveel variaties er rond zwemmen. Niet alleen in kleur. De volwassen karpers zijn allemaal of geschubd of glad. In de school met jonkies, die hier ook zwemt, zie je visjes die van boven en van onder glad zijn en in het midden een paar rijen schubben hebben.’’

Verkade krijgt bij het project veel hulp van haar vaste vrijwilligers uit Havenwijk-Zuid, waar het project Blik Onderwater in Leiden begon: de jongens Nick Noest en Denzell Ezeh. Als ze even kunnen, zitten ze in de hortus aan de kant, om Aaf te assisteren.

Alle inspanningen van de drie moeten uiteindelijk leiden tot een mooie bijdrage van Blik Onderwater aan de Aquahortus, een grote tentoonstelling in september in de Leidse hortus met bijna 400 grote en kleine aquaria en terraria.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.