Grasshoppers door het oog van de naald

Sjoerd van Vilsteren was goed voor acht punten voor Grasshoppers.© Foto Taco van der Eb

Patrick Moeke
Katwijk

Solar-systemen Grasshoppers is zaterdagavond in de halve finale van de Final Four door het oog van de naald gekropen. De winnaar van de reguliere competitie verloor in Katwijk met 57-65 van De Groene Uilen. Omdat Grasshoppers tijdens de eerste wedstrijd in Groningen met ruimere cijfers had gewonnen was dat genoeg om een plaats in de finale af te dwingen.

Er zullen weinig mensen zijn geweest die vooraf hadden bedacht dat het überhaupt nog spannend zou worden. En aanvankelijk leek er ook geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg uit Katwijk.

Grasshoppers ging in de eerste periode verder met waar het vorige week in Groningen mee gestopt was: aanvallen. In de uitwedstrijd werd De Groene Uilen met 55-69 verslagen. Wilden de bezoekers uit Groningen nog doorgaan, dan moest er met minimaal veertien punten verschil worden gewonnen. Na de eerste periode was die opdracht voor de Uilen nog een stuk lastiger geworden. De thuisploeg sloot de eerste tien minuten af met een 20-13 tussenstand.

Niks aan de hand, zo leek het voor Grasshoppers, dat in sporthal Cleijn Duijn werd gesteund door honderden toeschouwers. Maar na die sterke start lukte er in het tweede blok vrijwel niets meer. Slechts acht punten werden door het team van Jeroen Reitsema gemaakt. Daar stonden 25 punten van de Groningers tegenover. Met een stand van 28-38 was de ruime voorsprong die in Groningen was opgebouwd bijna teniet gedaan.

Ook na de pauze wilde het niet vlotten bij de thuisploeg. Met nog één minuut in het derde kwart op de klok was de tussenstand zelfs 39-55. Dat had uitschakeling voor de Katwijkers betekend. In het vierde en laatste kwart had De Groene Uilen die voorsprong zelfs vergroot naar 47-65. ,,We zijn toen met heel veel risico gaan spelen”, aldus coach Reitsema. ,,We moesten wel, want gek genoeg liep het totaal niet bij ons.”

De tactische omzettingen die de coach deed, pakten goed uit. Alsof de thuisploeg gemakshalve het gaspedaal wat dieper intrapte werden de punten met nog twee minuten op de klok nu wel gemaakt. De Groningers kwamen er niet meer uit. Grasshoppers speelde het spelletje professioneel uit. De 57-65 eindstand bleek genoeg om een finaleplek af te dwingen.

,,Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het vandaag nog zo spannend zou worden”, vervolgde de coach. ,,In het begin hadden we de wedstrijd totaal onder controle. We hadden afgesproken om te doen alsof die eerste wedstrijd niet van belang was en we vandaag gewoon moesten winnen. Maar na het eerste kwart liep het niet meer en kwam er onzekerheid in de ploeg.”

Reitsema hield niettemin vertrouwen in een goede afloop. ,,In het begin keken we te veel naar elkaar, maar niemand nam de ploeg op sleeptouw. Gelukkig stond er op het moment dat het moest een aantal ervaren jongens op dat ons er vandaag doorheen heeft gesleept. We moeten wel een les uit deze wedstrijd trekken. Over twee wedstrijden waren we beter, maar we scoorden te weinig. Er is nog een hoop werk te verzetten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.