Personeel universiteit roddelt

Bijna een vijfde van de universitaire medewerkers staat 's morgens moe op.

Wilfred Simons
Leiden

Bijna een vijfde van de medewerkers van de Universiteit Leiden moet zo hard werken, dat zij 's ochtends moe opstaan. Bijna de helft van hen vindt dat zij 'heel veel werk doen' en 'erg snel moeten werken'. De werkdruk ligt, zo blijkt uit de nieuwste Personeelsmonitor van de universiteit, hoger dan bij de gemiddelde Nederlandse werknemer. Ook piekeren veel docenten en ander personeel 's avonds thuis nog over het werk - ze nemen het met zich mee.

Er is dus veel werkstress, maar toch verzuimen de werknemers van de universiteit weinig, want uit andere vragen blijkt dat het ook 'tevreden, betrokken en vitaal' is.

Uit de Personeelsmonitor blijkt ook dat er aan de Universiteit Leiden veel wordt geroddeld. Veel medewerkers klagen daarover in de enquêtes die aan de basis staan van de monitor. Het College van Bestuur wil 'gericht actie ondernemen', maar moet daarvoor eerst uitzoeken in welke faculteiten en instituten roddelen veel voorkomt en welke oplossingen er zijn.

Druk

De Universiteitsraad, die de Personeelsmonitor gisteren besprak, wil meer onderzoek naar de werkdruk. Ligt het in de administratieve druk van de docenten, in het nakijken van tentamens of het doen van onderzoek?

De raadsleden vinden dat het College van Bestuur de eigen faculteit Sociale Wetenschappen opdracht moet geven om het probleem nader te onderzoeken en met oplossingen te komen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.