Bedreigde hoogleraar Afshin Ellian overweegt aangifte tegen student Universiteit Leiden

Bedreigde hoogleraar Afshin Ellian overweegt aangifte tegen student Universiteit Leiden

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Hoogleraar rechtsgeleerdheid Afshin Ellian van de Universiteit Leiden overweegt aangifte te doen tegen de 21-jarige student Shabir Burhani. Die studeert bestuurskunde aan de Campus Den Haag van de Leidse universiteit.

De universiteit heeft de politie gevraagd een risico-analyse te maken van de veiligheid van Ellian. Die analyse is nog niet klaar. Sinds enkele maanden is de politie verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Voorheen was dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Ellian voelt zich bedreigd door uitspraken van Burhani. "Moge Allah ze bestraffen en laten lijden, ameen", schreef de student over Ellian en Ayaan Hirsi Ali op Facebook op 25 september. Onder die uitspraak reageren twee andere Facebook-gebruikers met 'moge Allah hun tong uit hun lichaam rukken voor hun beledigingen'.

,,Voor radicale moslims is dit een heldere oproep tot het plegen van geweld'', zegt Ellian tegen De Telegraaf. ,,Hetzelfde sfeertje wordt gecreërd als voorafgaande aan de moord op Theo van Gogh.''

,,Ik heb helemaal niemand bedreigd'', reageert Burhani in een videoboodschap op YouTube. Hij vindt wel dat Ellian de islam in een kwaad daglicht stelt. Hij zegt dat hij wil dat Allah hem gaat 'leiden of te laten lijden'. Het zou zelfs 'logisch' zijn dat de hoogleraar dan in het hellevuur eindigt.

http://www.youtube.com/watch?v=NMAiZu049d0

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.