Nieuwe P-route in Leiden

De huidige borden van de P-route© Archieffoto: Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Binnen een jaar heeft Leiden een compleet nieuw systeem van bewegwijzering en een functionerende P-route naar de diverse garages. Dat kondigt verkeerswethouder Robert Strijk (D66) aan. Het gehele project kost naar verwachting drie miljoen euro.

De huidige bewegwijzering voor automobilisten (blauwe borden, witter letters) en fietsers (witte borden, rode letters) is verwaarloosd, zo geeft Strijk toe. ’Het technische en functionele onderhoud is matig tot slecht’, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Bovendien heeft Leiden een nieuwe parkeergarage en volgt er nog een aan de Garenmarkt.

Dat noopt Leiden tot de instelling van een naar behoren functionerende parkeerroute (P-route) door de stad. Met borden bij onder meer invalswegen waarop naar de verschillende garages wordt verwezen en waar ook met verlichte cijfers op staat hoeveel parkeervakken er nog beschikbaar zijn.

Oftewel; een P-route zoals die in veel andere steden al decennia bestaat, maar in Leiden nooit goed van de grond kwam. ’Het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) is verouderd en gedeeltelijk niet meer operationeel’, merkt ook Strijk op.

Doordat het zogeheten bewegwijzeringsbeleid gebonden is aan strikte regels vanuit de landelijke overheid, kan Leiden niet zelf bepalen waar de gekleurde bordjes komen. Leiden kan hooguit wijzen op belangrijke, lokale routes. Het aanbrengen van de nieuwe borden, het weghalen van de oude en overbodige wegwijzers en het introduceren van een nieuwe PRIS, staan allemaal gepland tijdens het komende voorjaar en de zomer.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.