Leidens Ontzet: Professoren in het park

Vicerector Simone Buitendijk.

Vicerector Simone Buitendijk.© Dick Hogewoning

Binnert Glastra
Leiden

Voor het eerst gaat de Universiteit een evenement organiseren op 3 oktober, tijdens de viering van Leidens Ontzet: 3 October University. Om de binding tussen de universiteit en de stad en haar inwoners te vergroten.

Het idee was er al langer, maar nu het is gekoppeld aan het 440-jarig bestaan van de universiteit, is het van de grond gekomen: de 3 October University.

In het Van der Werfpark komt een grote tent waar het evenement wordt gehouden. ,,Laagdrempelig, aansprekend voor de Leidenaar, een kijkje in de keuken van de wetenschapper", vertelt Inès van Arkel over het evenement. Zij zette namens de universiteit een programma op met verschillende sprekers.

Zoeken

Het was wel even zoeken. Hoe organiseer je een inhoudelijk evenement op een feestdag als 3 oktober? Allereerst: aansprekende enthousiaste sprekers zoeken. Die zijn gevonden, zegt Van Arkel.

,,Er komen jonge wetenschappers, die het leuk vinden om te vertellen over hun werk." Psycholoog Eveline Crone vertelt over het puberbrein, er zijn testjes om het eigen brein te analyseren en archeoloog José Joordens spreekt over de schelp van Trinil, vaak in het nieuws geweest omdat het de oudst bekende gravering is.

Vrijheid

,,Archeologie spreekt veel mensen aan. Mensen willen graag dingen weten over hun achtergrond. Hetzelfde geldt met psychologie en de werking van het brein: hoe zit dat? Dat vinden mensen leuk om te horen."

Simone Buitendijk, de vicerector van de universiteit opent het programma en introduceert de sprekers, Victor Gijsbers vertelt over 'vrije wil', gekoppeld aan het lustrumthema van de universiteit: 'vrijheid'.

,,Een universiteitsgebouw was misschien makkelijker geweest, maar we willen juist buiten zijn, midden in de stad, tussen de festiviteiten, zodat mensen makkelijk even komen kijken", legt Van Arkel uit. Maar bij het zoeken bleek dat ook buiten lang niet elke locatie geschikt is. ,,We willen andere evenementen niet in de weg zitten en ons evenement is eigenlijk ook niet geschikt om naast een muziektent te zetten.

Uitkomst

Het Van der Werfpark bood uitkomst: vlak na de herdenkingsdienst in de Pieterskerk hoopt de universiteit op extra inloop. En met het polsstokspringen aansluitend in het park, pakken hopelijk nog wat mensen het laatste staartje mee. ,,We willen klaar zijn voor het polsstokspringen begint, want dat brengt natuurlijk ook wel weer wat geluid met zich mee."

Hoewel de universiteit al langer betrokken is bij de historische lezing, is dit de eerste keer dat er een echt evenement van de grond komt. ,,Misschien is het lustrum net dat laatste duwtje in de rug. Of zaten nu toevallig de juiste mensen bij elkaar", zegt Van Arkel. ,,De intentie is om het volgend jaar voort te zetten. De binding met de stad is belangrijk voor ons."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.