Leiden mag kappen op Morspoortterein

Leiden mag kappen op Morspoortterein. Foto: Peter van Aalst

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

De gemeente Leiden mag bomen kappen en verplaatsen bij het Morspoortterrein zodat er een garage gebouwd kan worden. Dat heeft de kort gedingrechter in Den Haag bepaald.

Bewoners van de wijk Transvaal waren naar de rechter gestapt omdat de gemeente in 2009 beloofde niet te beginnen met kappen voordat de bouwvergunning rond zou zijn. Een belofte waaraan zij zich volgens de rechter nu niet meer hoeft te houden. Destijds was de komst van de garage die tien jaar tegenover de Morspoort komt te staan, veel minde zeker dan nu, zo beredeneert de rechter. Inmiddels is het vrijwel uitgesloten dat hij er niet meer komt en dus mag de gemeente beginnen.

De rechter neemt in de overwegingen mee, dat het broedseizoen 15 maart begint en dat dan tot de zomer niet meer gekapt mag worden. Voor een vrijwel zekere garage zou uitstel van de kap de gemeente te zeer in haar belangen treffen.

De buurtbewoners betoogden nog dat de garage extra verkeer en daarmee te veel luchtvervuiling met zich meebrengt, maar dat staat volgens de rechter los van de vraag of gekapt mag worden. De advocaat van de gemeente wierp nog tegen dat kap misschien wel beter was: de bomen hielden de wind maar tegen. Zonder zouden uitlaatgassen sneller kunnen verwaaien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.