Huurwoningen Doelencomplex toch gesloopt

Doelencomplex woningen tussen Universiteit Leiden en de Doelengracht

Doelencomplex woningen tussen Universiteit Leiden en de Doelengracht© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De 58 huurwoningen naast het universitaire Witte Singel-Doelencomplex gaan tegen de vlakte. Dat meldt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. ,,Het is vreselijk’’, zegt Giny Schoenmaker van de bewonerscommissie. ,,Met de wens van ons om hier te blijven wonen, is niets gedaan.’’

Humanities Campus is de naam van een zeer omstreden project van de universiteit. Het gaat er kortweg om dat diverse bestaande universiteitsgebouwen in het gebied tussen Doelengracht en Witte Singel worden omgevormd tot een nieuwe campus voor de faculteit Geesteswetenschappen. Een complex met 58 woningen van De Sleutels vormt een obstakel in het plangebied. De universiteit wil het opkopen en slopen, en heeft de bewoners vervangende woningen aangeboden aan Kaasmarkt, Kaiserstaat en Paviusstraat.

Daar ging een ruime meerderheid van de bewoners niet mee akkoord. Ook bemiddelaar Co Vrouwe kreeg partijen bij het miljoenenproject niet dichter tot elkaar. Daarom besloot het stadsbestuur in april om een poging daartoe te wagen. Nu, na een korte schouw van de problematiek, komen ook burgemeester en wethouders tot de conclusie dat de het woningcomplex van De Sleutels in de weg staat. ’De gemeente en De Sleutels gaan met de bewoners in gesprek over de impact’, zo kondigt het stadsbestuur aan.

De bewonerscommissie en de De Sleutels kregen de mededeling gisterochtend te horen. Met het voornemen lijkt Leiden partij te trekken voor de universiteit. Toch heeft het stadsbestuur een andere kijk op de uiteindelijke Humanities Campus. Volgens het stadsbestuur moet er ook plaats zijn voor nieuwe woningen, mogelijk voor de huidige bewoners. ,,Dat is niet gezegd’’, reageert Schoemaker. ,,Voor wie ze zijn bedoeld en waar ze komen, is nog onbekend. Iedereen heeft ons beloofd dat 70 procent van de bewoners moest instemmen, anders hoefden we niet weg. Wat is er over van die toezegging?’’

Onderwijswethouder Paul Dirkse (D66) benadrukt in een korte brief vooral het belang van de universiteit. ’Een krachtige, mondiaal onderscheidende faculteit Geesteswetenschappen versterkt de toekomst van Leiden als internationale Kennisstad’’, schrijft hij. Voor de bewoners kondigt hij een participatietraject aan. ,,En er ís ook nog héél wet te onderhandelen’’, zo kondigt Schoemaker strijdbaar aan.

Hoe de campus er uiteindelijk uit gaat zien, inclusief woningen, dat wordt naar verwachting over een jaar duidelijk. Ruim voor die tijd buigt de gemeenteraad zich over de opstelling van het stadsbestuur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.