Dubbelslag voor Hagoort

Robin Bakker, de winnaar van de GP Lage Landen, rijdt links met Coup Droit.

Robin Bakker, de winnaar van de GP Lage Landen, rijdt links met Coup Droit.© Foto Orange Pictures/Erik van Kordelaar

Patrick Moeke
Wassenaar

Met twee paarden meedoen aan de Grote Prijs der Lage Landen en eindigen op de bovenste twee posities. Trainer Paul Hagoort flikte het met zijn dravers ‘Coup Droit’ en ‘Regio’. Een knappe prestatie die niet alleen een geldbedrag van enkele duizenden euro’s waard is, maar ook een hoop prestige met zich meebrengt.

Hoewel de Grote Prijs der Lage Landen qua prijzengeld en bezoekers door de jaren heen heeft ingeboet blijft het een wedstrijd die hoog op het verlanglijstje staat bij trainers, pikeurs en de eigenaren van de paarden. ,,Het is nog altijd een koers van grote naam”, zegt winnende trainer Hagoort na de finish. ,,Eerlijk is eerlijk: we doen ook mee aan Italiaanse wedstrijden waarbij er een paar ton op het spel staan. Dan sta je wat de spanning betreft anders langs de baan dan vandaag. Niettemin wilden we deze heel graag winnen.”

Caen Oldeson

Hagoort behoorde met zijn twee dravers tot de favorieten van de dag. Dat gold ook voor Caen Oldeson, op wie vooraf alle ogen waren gericht. De draver - met John de Leeuw als pikeur - was de afgelopen drie edities van de Grote Prijs het sterkst. Een vierde zege bij de GP zou een unicum op Duindigt betekenen. Helaas voor trainer Frank Westerveld zat er bij de editie van dit jaar niet meer dan een bijrol in. Caen Oldeson had een matige start, lag laatste, maar klom door een sterkte eindsprint op naar plaats vier.

Hagoort had zijn pikeur Robin Bakker op Coup Droit de opdracht meegegeven om rustig te beginnen en het tempo daarna langzaam op te voeren. Het werd een snelle wedstrijd die precies naar wens verliep voor de trainer en zijn twee paarden. Bij de eindsprint leek het nog even spannend te worden, maar geen van de concurrenten kon nog over de dravers van Hagoort heen. ,,Vooraf probeer je een bepaald plan te maken. Meestal kan dat plan na honderd meter overboord, maar vandaag kwam het redelijk in de buurt. We hebben conform de tactiek gelopen”, aldus Haagoort.

De 62ste editie van de GP der Lage Landen was lang niet de enige race die zondag op de Wassenaarse renbaan werd gehouden. In totaal werden er negen wedstrijden verreden. Er werden afstanden gelopen van minstens achttienhonderd meter. Aan het begin van de avond was de ‘Grand Prix des Pays-Bas’ met een afstand van 2600 meter het absolute hoogtepunt van de dag.

Tien minuten na de wedstrijd klonk onder toeziend oog van de redelijk gevulde tribune het Wilhelmus op Duindigt. Coup Droit kreeg een bloemenkrans en een speciale deken om als eerbetoon. Het paard zat nog vol adrenaline en hupte ten tijde van het volkslied behoorlijk heen en weer. De ceremonie had voor pikeur Bakker niet veel langer moeten duren. Hij had nauwelijks tijd om alle felicitaties in ontvangst te nemen. Een paar minuten later zat hij alweer op de sulky achter een ander paard om mee te doen aan de volgende race.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.