Grasshoppers ziet Landslake Lions langszij komen

Gertjan van Geen
Landsmeer

Met een 2-0 voorsprong terug uit Landsmeer komen; het zou een ongekende weelde zijn geweest. In het doordeweeks treffen met Landslake Lions kon Solarsystemen Grasshoppers niet opnieuw stunten. De landskampioen trok de stand in de playoff-serie over maximaal vijf duels gelijk: 71-51.

In de reprise van de finale om het landskampioenschap - vorig seizoen was de ploeg van coach Molly McDowell met 4-1 te sterk voor de Katwijksen - heeft Grasshoppers nog altijd het zaterdag heroverde thuisvoordeel in handen. Zaterdag en woensdag spelen de Katwijksen in het eigen Cleyn Duin duel drie en vier. Twee zeges volstaan voor een nieuwe finaleplaats.

Het zou een regelrechte verrassing zijn, maar wie Grasshoppers de laatste twee seizoenen heeft gevolgd weet dat niets meer onmogelijk is voor de volgelingen van coach Rick Driessen. Vorig seizoen sloot Grasshoppers de reguliere competitie als nummer 1 af en bedwong het regerend landskampioen Bemmel in de halve finale. De Katwijksen, dit keer als derde geëindigd, hebben zo de nodige playoff-ervaring opgedaan en weten inmiddels waar Abraham de mosterd haalt. Het barst van het zelfvertrouwen en is voor niemand bang.

Net als zaterdag had Grasshoppers vooral in de openingsfase moeite met de thuisploeg. Kon het in het eerste duel nog aanhaken en in het tweede kwart een gaatje slaan, woensdagavond was een snelle 9-0 achterstand naar later bleek fataal. Ook nu speelde Grasshoppers een veel beter tweede kwart, maar na 33-28 konden de bezoekers het laatste sprongetje niet maken.

Na rust (37-29) gaven twee snelle scores de burger moed. Het bleken paarlen voor de zwijnen. Landslake Lions nam de controle ferm in handen, buitte het reboundoverwicht volledig uit en strafte Katwijkse slordigheden keihard af. En kwam Grasshoppers enigszins in de buurt (51-45) dan volgde steevast een verre Landsmeerse driepunter.

Kon de 16-jarige Mia Hordijk zaterdag in het laatste kwart haar talenten ten volle tonen en Grasshoppers bij de hand nemen met een reeks driepunters, woensdag stond niemand aan Katwijkse zijde op toen het moest. Schoten werden geblokt of raakten de ring niet eens. Typerend was de aanval op 58-46 waarin Grasshoppers, waar niemand in de dubbele cijfers kwam, ondanks vier aanvallende rebounds de bal niet door de ring kreeg.

De afzwaaiende international Fieke Ligthart, net als haar Noordwijkse teamgenoot Tanya Bröring (topscorer met 17 punten) in het All Star team van de eredivisie verkozen, gooide van ver de wedstrijd op slot. Pas een kleine drie minuten van het einde viel de eerste Katwijkse score van het laatste kwart. De wedstrijd was toen al lang en breed gespeeld.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.