Eerherstel ’vergeten naald’ voor verdronken dorp

Kinderen van de basisscholen Kinderkring en Esselyckerwoude woonden de onthulling bij.

Kinderen van de basisscholen Kinderkring en Esselyckerwoude woonden de onthulling bij.© foto ld

Erna Straatsma
Woubrugge

Het ’vergeten monument’ voor het ’verdronken dorp’ Jacobswoude is in ere hersteld.

Honderd kinderen uit de groepen zeven en acht van de Woubrugse basisscholen de Krinderkring en Esselyckerwoude woonden woensdagmorgen de feestelijke onthulling van de gerestaureerde herdenkingsnaald op de hoek van de N446/N207 bij. Gedeputeerde Floor Vermeulen droeg bij deze gelegenheid het beheer over het monument over aan wethouder Yvonne Peters van de gemeente Kaag en Braassem.

,,Dit is een bijzondere plek, met een bijzondere geschiedenis’’, zo hield Peters de leerlingen van de basisscholen voor. ,,Jullie hebben het daar op school al uitgebreid over gehad.’’

Zo’n 1500 jaar geleden bevond zich op de plek van de naald het boerendorp Jacobswoude, dat langzaam in de aarde wegzakte door veenwinning. De bodem klonk in, Jacobswoude ’verdronk’. In de tweede helft van de zestiende eeuw verhuisden de bewoners daarom naar de hoger gelegen oevers van de Woudwetering en bleef het verdronken dorp leeg achter.

Mede dankzij inspanningen van de stichting tot Behoud van cultureel Erfgoed van Jacobswoude is de, uit 1913 daterende, naald voor het nageslacht gered. Zij riep de hulp in van gemeente en provincie, om het verwaarloosde monument te redden.

,,Het was een beetje een vergeten monument’’, aldus Vermeulen. De provincie dacht dat de naald eigendom was van de gemeente en bekommerde zich niet om de herdenkingsplek. De gemeente deed dat ook niet, want Kaag en Braassem vond dat de provincie voor de naald verantwoordelijk was.

Beide overheden hebben de restauratie uiteindelijk gezamenlijk uitgevoerd, maar wel afgesproken dat de gemeente voor het verdere beheer verantwoordelijk is. Vermeulen: ,,We willen niet dat het monument over honderd jaar weer vergeten is.’’

Het voegwerk van de naald is hersteld, stenen zijn vervangen, een bankje is geplaatst. Naast het monument staat een bord met informatie over de geschiedenis van het verdronken dorp. Tegenover de naald, aande andere kant van het naastgelegen fietspad, is de oude bank gerestaureerd die verwijst naar de kerk van het verdronken dorp.

,,Fijn dat de overheid zo veel interesse toont in de geschiedenis van ons dorp’’, zei Ed Molenaar van de stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.