Ssst, de kleine zwaan is er weer

Redacteur Rijn en Veen
Hazerswoude

Het zijn er nog niet heel veel, maar genoeg om natuurgebied de Wilck tussen Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk af te sluiten: kleine zwanen uit Noord-Rusland.

Ieder jaar strijken de sneeuwwitte vogels er weer neer om uit te rusten van de 3500 kilometer lange vliegreis. ,,Ons land herberg elke winter zestig procent van de Europese kleine zwanen’’, zegt Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer. ,,Het gaat hier om een beschermde soort. Ook duizenden smienten en ganzen overwinteren in De Wilck.’’

Vandaar dat het gebied met de komst van de eerste kleine zwanen wordt afgesloten voor publiek. ,,De verantwoordelijkheid om de vogels te beschermen is wettelijk vastgelegd, want De Wilck staat op de Europese lijst Natura 2000. Bezoekers kunnen de vogels doen opvliegen, wat veel energie kost. Terwijl de dieren die energie hard nodig hebben in de winter’’, aldus Van Leeuwen.

Waar Hazerswoude twintig jaar geleden nog vierhonderd kleine ganzen verwelkomde, zijn dat er de laatste jaren een stuk minder. ,,Vorig jaar telden we ruim honderd zwanen’’, zegt vijwilliger Cor Kes van vogelwerkgroep Hazerswoude / Koudekerk. ,,De vogels brengen minder jongen mee. Dit jaar zijn ze sowieso erg laat, door de milde temperaturen.’’

Vroege vogels die de zwanen en smienten toch willen bekijken, kunnen dat doen vanachter de twee vogelkijkschermen, die vorig jaar door de plaatselijke vogelwerkgroep zijn geplaatst. De schermen zijn bereikbaar vanaf de Hazerswoudse Burmadeweg en de Vierheemskinderen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.