Zwemrace nieuw bij Lakenfeesten

Straatmuziekfestival de Gouden Pet is ook dit jaar weer een van de hoogtepunten.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Een zwemwedstrijd in het grachtenwater van het Rapenburg en een cultureel festival op de Apothekersdijk. Dat zijn de nieuwe elementen bij de Lakenfeesten die voor de rest vooral leunen op de vaste en traditionele onderdelen.

De Peurbakkentocht, Leiden Culinair, de drakenbootrace, het bierfestival, de Hollandse Avond en de Gouden Pet zijn een paar van die vaste bouwstenen tijdens de 33e editie van de Lakenfeesten die worden gehouden van donderdag 21 tot en met zondag 24 juni. Het programma werd gisteren gepresenteerd.

De nieuwe Rapenburgrace op zaterdag is een zwemwedstrijd over 800 meter voor het goede doel. Deelnemers beginnen bij het Kort Rapenburg en worden geacht, met de bocht mee naar links, te eindigen bij het Van der Werfpark. De gemeente dregt vooraf het parcours voor de veiligheid.

Ook nieuw is het Van Rijn Festival op de Apothekersdijk. Onderdeel daarvan is de dansvoorstelling Hellend Vlak op een groot drijvend dak in de Rijn. Stadsdichter Marianne van Velzen brengt met Fields of Wonder een ode aan de Rijn.

Leiden Culinair is zeker niet nieuw, maar is door de langdurige bouwwerkzaamheden op de Garenmarkt aan een toer door de stad bezig. Vorig jaar was - niet geheel onomstreden - de Kaasmarkt de standplaats, dit keer wijkt het eetfestival uit naar de Lammermarkt, op het nieuwe festivalplein van Leiden.

Het Zomerse Kunstweekeinde op de Hooglandse Kerkgracht is voor de derde keer van de partij tijdens de Lakenfeesten.

En de Peurbakkentocht over de Leidse grachten heeft ook een nieuwtje. Die wordt namelijk gepresenteerd door Rick van der Geest die voor de tweede keer de Aad van der Luit trofee uitreikt aan de mooiste peurbak. Dat gebeurt ter nagedachtenis van de vorig jaar overleden Van der Luit die in het verleden aan de basis stond van de Leidse waterparade en het evenement bovendien jarenlang presenteerde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.