VVD is om: ’Betaald parkeren in de hele stad heeft effect’

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

De invoering van betaald parkeren heeft geleid tot een overschot aan parkeerplekken en een verrassende draai bij de VVD. Van de plekken die over zijn worden perkjes of ander groen gemaakt. De liberalen gaan op dit punt hun verkiezingsprogramma voor 2018 herschrijven.

Dorien Verbree (VVD) moest donderdagavond tijdens de commissievergadering over dit onderwerp ’toegeven’ dat betaald parkeren een ’positief’ effect heeft gehad. De partij was met het CDA in 2014 uitgesproken tegenstander van betaald parkeren, maar wilde ook deelnemen aan een coalitie met voorstanders. De liberalen schaarden zich toen kritisch achter de wens van een raadsmeerderheid.

Kritisch zijn ze nog steeds, aldus Verbree. Maar, ze moest ’ruiterlijk toegeven’ er in 2014 „naast te hebben gezeten.” En ja, dat is ook het nieuwe standpunt voor de komende verkiezingen, aldus Verbree op vragen van Roeland Storm (CDA). De christen-democraten staan nu alleen en blijft volharden in haar verzet tegen betaald parkeren.

Andere partijen zijn, net als de VVD, wel te spreken over de invoering van het betaald parkeren, al hebben zij aanvullende wensen. GroenLinks wil nader onderzoek naar parkeerproblemen bij sportverenigingen. Desnoods moeten daar ’enkele’ plekken bij. De ChristenUnie wil een hertelling in de Zeeheldenbuurt en de Kooi. De fractie ziet er toenemende parkeerdrukte. Ook de SP is tevreden, maar ziet graag extra beleid voor vrijwilligers van buurthuizen. Wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid) stemde met alle wensen in.

D66 wil graag een tweede en derde auto duurder maken. Maar dat gaat wat betreft wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid) niet gebeuren. „Dezelfde prijs voor een tweede auto is een politiek compromis”, aldus een openhartige Strijk. Met die belofte hield hij de VVD binnenboord.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.