Woningen senioren op plek school

Een deel van de voormalige Praktijkschool, met daarachter een deel van het voormalige internaat.

Een deel van de voormalige Praktijkschool, met daarachter een deel van het voormalige internaat.© foto cyclomedia

Loman Leefmans
Leiden

De voormalige praktijkschoolgebouwen aan het begin van de Leidse Lammenschansweg gaan plat en maken plaats voor ouderenwoningen. Dat is althans het voornemen van de gemeente en projectontwikkelaar Vorm bv.

Het meer dan een halve eeuw oude complex is nu nog tijdelijk in gebruik als dependance van het Stedelijk Gymnasium, en jeugdcircus Miloco heeft er het hoofdkwartier. Als beide binnen afzienbare tijd elders zijn ondergebracht, is het de bedoeling dat Vorm de boel sloopt en er iets anders gaat bouwen. Daarom is nu al een zogeheten reserveringsovereenkomst gesloten tussen Leiden en het Papendrechtse bedrijf.

De bestaande gebouwen aan de centrumzijde van de Lammenschansweg dateren uit de jaren vijftig. De Praktijkschool was er decennia lang gevestigd, maar die kreeg tien jaar geleden een nieuw onderkomen bij de Boerhaavelaan. Vervolgens werden de verouderde schoolpanden aan de Lammenschansweg tijdelijk aan diverse instanties en organisatie verhuurd, zoals een fotograaf, het Onderwijsbureau, een Kung Fu-school, de Weggeefwinkel, een jeugdcircus en ’het stedelijk’.

Vraag

Dat worden ook de laatste huurders van de zestig jaar oude gebouwen, als het aan de gemeente ligt. Vorm Ontwikkeling mag er huizen en appartementen voor in de plaats laten bouwen, met in elk geval aandacht voor ouderenhuisvesting. ,,Dat is voor mij randvoorwaardelijk’’, meldt bouwwethouder Paul Laudy (VVD). ,,Er moeten naast reguliere huizen op deze plek ook woningen komen voor senioren uit de wijk. Daar is veel vraag naar.’’

De reden dat uitdrukkelijk voor Vorm is gekozen, heeft te maken met het Lidwinahuis direct achter de gebouwen, aan de Zoeterwoudsesingel. Dat deels monumentale pand wordt door de Papendrechtse firma verbouwd tot acht herenhuizen en tien appartementen. Aan de achterkant zit een binnenplaats waar enkele tuintjes en parkeerplaatsen staan ingetekend, en de toegangsweg daarvoor loopt over het complex van de voormalige Praktijkschool.

Daarom is het volgens bouwwethouder Paul Laudy handig als ook dat stukje van Leiden door hetzelfde bedrijf wordt ontwikkeld. Wanneer de huidige huurders vertrekken en hoe lang daarna Vorm met de eerste ontwerpen komt, is nog onbekend. Maar de nu gesloten reserveringsovereenkomst eindigt in 2021.

Voor die tijd moet dan dus in ieder geval een grondoverdracht van gemeente naar Vorm hebben plaatsgevonden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.